0

БРЮКСЕЛ, от нашия пратеник БОГОМИЛ РУСЕВ

Лудогорец отпадна от турнира Лигата на конференциите. Това стана след дузпи, след като „орлите“ загубиха с 1:2 в редовното време от Андерлехт в Брюксел, а в продълженията голове нямаше. При дузпите шампионите бяха трагични, като изпуснаха и трите си удара от бялата точка, а белгийците реализираха всичките си.

Срещата беше изключително драматична, като в продълженията разградчани играха с 10 души, защото червен картон получи Якуб Пьотровски. Още в 2-ата минута Лудогорерц създаде чисто голово положение. След добра атака отдясно Десподов центрира ниско, топката стигна до Текпетей, който обаче не успя да я спре и опропасти златен шанс. Малко след това Недялков се включи отляво, но не намери свой съотборник в наказателното поле.

В 12-ата минута лоша новина дойде за треньора на българите Анте Шимунджа. Десният бек Аслак фон Витри седна на земята и поиска лекарска помощ. Оказа се, че той не може да продължи и бе заменен от испанеца Пипа Авила. Само няколко секунди след това Андерлехт поведе! След атака отляво, през зоната на току влезлия Пипа, топката стигна до Ислам Слимани, който би, кълбото, което излизаше в аут, се удари във Франко Русо и влетя в мрежата, Така общият резултат бе изравнен,

След това нервите взеха връх, като Нареси фаулира Стройкенс. Той му поиска обяснение и двата отбора се скупчиха. В крайна сметка всичко се размина само с жълти картони за двамата главни герои в случая,

В 22-ата минута българската агитка се зарадва, но за кратко. Текпетей стреля в гредата, топката стигна до Русо и той я прати в мрежата. Аржентинецът обаче беше в засада и гол нямаше. Десет минути след това Андерлехт бе близо до второ попадение. В отлична позиция се озова Стройкенс, но Серджио Пад излезе напред майсторски спаси своята врата.

Последва още една много опасна за домакините. След грешка на Антон Недялков топката стигна до Стройкенс, Пад отново спаси, а Пластун самопожертвувателно заложи главата си и предотврати чист гол с цената на нарушение в атака.

Лудогорец отговори с добра атака, минала през Десподов и Текпетей, но лошо завършена от Тиаго. В края на първата част Текпетей бе изведен зад зашитата, но бе съборен от Сардела, Реферът Даниел Зиберт от Германия обаче не отъсди нарушение. В продължението на първото полувреме Франко Русо сбърка, подарявайки топката на Амузу, но и този път се спаси.

На почивката Анте Шимунджа извади от игра Текпетей и пусна вместо него Спас Делев. Оше в първите секунди Десподов изведе Тиаго зад защитата, той бо, но топката отиде в корнер. Последва центриране на Десподов за Недялков, който с глава беше много близо до гол, но не уцели вратата. Натискът продължи и Нареси, след центриране от ъглов удар, би, но намери краката на Тиаго.

После бразилският таран бе изведен зад зашитата, надбяга Вертонген и стреля по диагонал, но слабо. Същото стори и 5 минути след това Пьотровски. Последва добра атака на гостите, Пипа Авила изведе Десподов, който би веднага, но неточно.

В 68-ата минута Андерлехт вкара втори гол. Негов автор беше Яри Версхаерен. Той бе в добра позиция и би, Пад се намеси, но недостатъчно и топката влезе в мрежата му – 2:0. Лудогорец обаче се върна веднага в срещата. След подаване отдясно на Пипа, Кирил Десподов напредна и с чудесен пас намери Тиаго, който нямаше как да сбърка – 2:1.

Лудогорец продължи да играе с дълги подавания зад гърба на бавния Вертонген. При едно от тях капитанът на Андерлехт събори Десподов на земята, но странно – нарушение не бе отсъдено. Важно е да се отбележи, че в тези минути Лудогорец играеше 3-5-2. По бековете бяха Пипа отдясно и Делев отляво. Недялков се върна до Русо и Пластун, като халфове действаха Пьотровски, Нареси и Доминик Янков, а най-напред бяха Тиаго и Десподов. В 87-ата минута напречната греда спаси българите, Бенито Раман стреля, топката рикошира и когато всички я виждаха в мрежата, тя срешна напречната греда.

Така срещата приключи при резултат 2:1, което значеше едно – продължения.

В 94-ата минута Доминик Янков даде добър пас за Десподов, но той с левия крак не уцели вратата. Три минути след това Лудогорец остана с човек по-малко. Пьотровски фаулира Лиор Рафаелов и получи втория си жълт картинм респективно – червен. Заради това решение на германския рефер българската публика скандира „Мафия!“. Андерлехт натисна и Рафаелов преодоля Пад, но не и Нареси, който изби от голлинията.

В началото на второто продължение Дрейер се възползва от контраатака, стреля добре, но за късмет на Лудогорец – неточно. В крайна сметка се стигна до дузпи.

Първата бе изпълнена от Пипа, който би много слабо и Фербруген спаси. След това Лиор Рафаелов в стил „Паненка“ даде преднина на домакините. Доминик Янков би втората дузпа за Лудогорец, но тя също бе трагична и Фербруген я хвана. Вертонген след това бе безгрешен и резултатът набъбна на 2:0. След това Нареси също се провали, а точка на спора сложи Версхаерен – 3:0.