0

Т ази вечер Лудогорец излиза в третия си мач от основната фаза на Лига Европа, срещу традиционно неудобен и именит съперник – Андерлехт. „Лилаво-белите“ имат пълен актив от 6 точки, натрупан след забележителни победи над Реал Сосиеад и Ференцварош, докато родният шампион има само 1 точка, след загуба от Славия Прага и равенство с Виктория Пилзен в Чехия.

В първенството на Белгия обаче Андерлехт не върви толкова добре и след загубата в последния кръг от Беершот, заема 6-ото място в класирането. Малко преди този мач временният треньор Давид Хуберт беше утвърден за постоянен, пише в. "Мач Телеграф".

Наставникът на Лудогорец Игор Йовичевич има огромни проблеми. Той няма да може да използва тримата основни футболисти Якуб Пьотровски, Антон Недялков и Бърнард Текпетей, както и Иван Йорданов, който отпада заради здравословни проблеми. Опитните Спас Делев и Тодор Неделев пък изобщо не са картотекирани.

Български отбор има една единствена победа в Белгия от 13 мача. Тя бе постигната от Литекс срещу Генк с 1:0 преди 19 години. Лудогорец отпадна именно от Андерлехт преди година и 8 месеца, като победи гранда с 1:0 в Разград, загуби реванша на „Лото Парк“ с 1:2, а при дузпите домакините спечелиха с 3:0 и така „орлите“ отпаднаха.

Ясно е, че Андерлехт влиза като фаворит в този мач, най-вече заради своето име, славна история, по-скъпи играчи и не на последно място – домакински фактор. Лудогорец има нужда да запише голям мач в Европа като гост, защото последните големи успехи бяха като домакини – срещу Фенербахче и Рома. Преди малко повече от година разградчани удариха великия Аякс с 1:0 насред „Амстердам“, но бяха загубили с 1:4 първия мач и реваншът беше само за престиж. Докато сега всичко е различно и точките са жизненонеобходими за българския шампион.