0

С лед двудневни преговори сделката бе сключена в четвъртък – полузащитникът Нонато напуска Флуминензе, където бе под наем до края на 2022 г., и преминава в Лудогорец.

Интернасионал, който държи правата на 24-годишния футболист, отказа офертата на Флуминензе и прие тази на българския клуб. Самият футболист, който се чувстваше оценен и добре приет в колос  като Флуминензе, не можеше да каже "не" на предложената заплата от Лудогорец. Според бразилския журналист Виктор Леса от Радио Глобо той ще получава в Разград заплата, равна на 100 000 долара на месец, но обърнати в евро.

Нонато тръгва към България и дори няма да бъде в състава на Флу за мача с Атлетико в събота за бразилския шампионат. Той се сбогува с досегашните си съиграчи на тренировката в петък.

Нонато Сантана напуска Флу с 55 мача, четири гола и седем асистенции.

В опит да го задържи, Флуминензе представи миналата сряда предложение от 1,7 милиона щатски долара, за да съответства на офертата на българския клуб за 70% от икономическите права на играча. 

Разликата е, че липсваха онези 600 хиляди долара бонуси, освен това Лудогорец обеща да плати в краткосрочен план. 

Президентът на Флу Марио Битенкур все пак опита една последна карта този четвъртък, на виртуална среща с борда на Интернасионал, преди Флуминензе най-накрая реши да не участва в наддаване с Лудогорец.

Нонато имаше контракт с Интер до края на 2023 г., но не възнамеряваше да напуска Флуминензе сега. Полузащитникът се превърна в абсолютен титуляр и ключова част от схемата на треньора Фернандо Динис, в допълнение към това, че се чувства ценен в клуба и се адаптира към живота в Рио де Жанейро. 

В официално съобщение в четвъртък вечерта Флуминензе потвърди резултата от преговорите: "Нонато прекъсва връзката с Флуминензе, за да поеме нов ангажимент към клуб в България. Напускането става след преговори между International (притежател на федеративните и икономически права на играча) и клуба в Европа. В рамките на възможностите си Флуминензе се опита да задържи играча, избрал трансфер в европейския футбол. O Fluminense благодари на Нонато за цялата отдаденост през 55-те мача, в които той игра с Armadura Tricolor, и му пожелава много успехи в новото му пътуване. Клубът благодари и на борда на International за коректния, достоен и прозрачен начин, по който бяха водени преговорите”.

В Лудогорец Нонато, чието пълно име е Густаво Нонато Сантана, ще бъде посрещнат от четирима свои сънародници от Бразилия - Сисиньо, Каули, Рик Жонатан и Игор Тиаго.

За разградския клуб инвестицията в 24-годишен бразилец с голям потенциал е оправдана - в момента пазарната цена на халфа, според специализирания сайт "Трансфермаркт", е 1,8 милиона евро, като е достигала най-висока стойност от 3 милиона евро. Нонато има и италианско гражданство, освен бразилско, той е висок 1,75 м, играе в средата на терена, има силен десен крак, има личен договор с "Адидас" за футболните обувки.