0

П ак ще се срещнем след 8 години! Така можем да озаглавим днешния мач от основната фаза на Лига Европа между Виктория Пилзен и Лудогорец. 8 години, след като „орлите“ елиминираха чешкия тим и влязоха за последен за момента път в групите на Шампионската лига, днес двата клуба отново си дават среща – на любимо за разградчани място - „Доосан Арена“.

Виктория Пилзен и Лудогорец са отбори, които са абсолютно неизменни участници в същинската част на евротурнирите и нямат есен без участия в турнирите на Стария континент, с изключение на 2019/20, когато чехите отпадат от Антверпен в 3 кв. кръг на Лига Европа. Лудогорец спечели много повече трофеи в последните 8 години, откакто премина последната среща между двата тима. „Орлите“ имат 14 трофея – 8 титли, 1 купа и 5 суперкупи, а Виктория Пилзен – само 2 титли. Разградчани са тотален доминант в България и не позволяват на друг тим да се докосне до върха.

Докато Викторка, както феновете в Чехия наричат отбора, често губи битката с грандовете Спарта и Славия. За тези 8 години Виктория Пилзен игра 6 пъти в групова фаза – 2 в ШЛ, 2 в ЛЕ и 2 в ЛК. Като през миналия сезон стигна до 1/4-финал в третия по сила евротурнир. Лудогорец има 8 участия в основната част на евротурнирите в последните 8 години – 7 пъти в Лига Европа и 1 път в Лигата на конференциите. Разликата идва от там, че Виктория Пилзен игра два пъти в групите на Шампионската лига – през сезон 2018/19 (б.а. - когато са в компанията на Реал М, Рома и ЦСКА Москва), както и през 2022/23, когато са в компанията на Байерн, Барселона и Интер.

От тук идва и разликата – че Лудогорец не успя в голямата цел – класиране в ШЛ, а Виктория Пилзен – успя. Просто конкуренцията в чешкото първенство е много по-голяма и от това печелият всички отбори. Докато в България, в тези 8 години, „орлите“ трепериха само веднъж за титлата си...

Какво направиха двата отбора в последните 8 години - вижте статистиката в днешния брой на в. "Мач Телеграф"