0

Б ългария излиза днес в изключително важен мач за спечелването на групата в Лигата на нациите.

Съперникът е добре познат – Люксембург, който исторически е най-любимият ни опонент – 13 победи и 2 равенства.

Но нещата към днешна дата са различни, като отборът от Великото Херцогство игра бараж за Евро 2024, загубен от Грузия с 0:2, докато ние не сме имали това удоволствие от 2020 г, когато в  София ни победи Унгария.

Както вече написахме във вчерашния брой, най-голямата звезда на „червените лъвове“ играе в Бенфика – Леандро Барейро, а в тима личат още имената на Кристофър Мартинс от Спартак Москва, Антони Морис от Юнион Сен Жилоаз, Даниел Синани от Санкт Паули, както и игралият в Динамо Киев – Жерсон Родригес.

Но пък и в състава на предишния ни съперник – Северна Ирландия, имаше футболисти от класни отбори, например Ливърпул. А ги победихме! Не трябва да забравяме и че в състава на селекционера Люк Холц (б.а. - който води страната си от 14 години), има бивш и настоящ играч на ЦСКА – Енес Махмутович и Мика Пинто.

Днешният мач е от изключително важност за отбора на Илиан Илиев, защото при победа и дано реми в другия мач, ще съберем 7 точки и ще направим важна крачка към първото място, за което мечтаем всички.

Разбира се, няма как да не сме доволни от това, че двубоят ще се играе на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив. Защото в предишния мач именно онези над 14 000 помогнаха за успеха с 1:0 над коравия тим на Северна Ирландия. А днес се очаква „Колежа“ да е още по-пълен.

Големият удар за нашия отбор ще бъде отсъствието на Илия Груев. Халфът на Лийдс си контузи коляното и няма да играе поне до март, което е голям удар не само за Илиан Илиев, но и за мениджъра на йоркширци Даниел Фарке. Очакванията са синът на Илия Груев да бъде заменен от Валентин Антов, който игра като халф и срещу Беларус. Другият вариант е опитният Ивайло Чочев, който влезе във форма и е титуляр при новия треньор на Лудогорец Игор Йовичевич. Добрата новина за нашия селекционер Илиан Илиев е свързана със завръщането на Филип Кръстев. Халфът на Цволе не игра срещу Северна Ирландия заради наказание.

Любопитно е, че прякорът на Люксембург е много сходен на нашия - „червените лъвове“, докато ние сме само „лъвовете“.

Е, надяваме се силно възходящата линия при Илиан Илиев да продължи и „лъвовете“ да схрускат „червените лъвове“.