0

И спанската федерация по футбол застана твърдо зад президента си Луис Рубиалес, който е във вихъра на буря от критики за целувката по устните на националната Джени Ермосо (Hermoso на испански означава и прекрасен, красив). Рубиалес го направи при тържественото награждаване за световната титла за жени, извоювана от Испания в Сидни.

В страната всички очакваха неизбежната оставка на Рубиалес, но той се запъна, като отказа да го направи, и откри фронт срещу тези, които искат главата му.

В изявление от федерацията обявиха, че ще предприемат правни действия, за да защитят Рубиалес срещу лъжите за случилото се с Ермосо.

Рубиалес отказа да подаде оставка в петък, като обяви целувката "спонтанна, взаимна и еуфорична", като се зарече да даде отпор на „фалшивия феминизъм“ и намерението да му бъде организирано „обществено убийство“.

Ермосо обаче обяви, че не е дала съгласието за целувката и се е почувствала "уязвима и жертва на агресия".

От испанската футболна федерация, чийто шеф е Рубиалес, публикуваха снимки от прегръдките между него и националката. На тях се вижда как тя го е подхванала през кръста и поне на два пъти го повдига във въздуха.

Националката на Испания бе подкрепена от местното правителство, което не може да уволни Луис Рубиалес, но категорично осъди действията му и се опитва да го отстрани чрез съдебна процедура пред спортен съд.