0

К ристиано Роналдо и Хари Магуайър са най-обиждани в социалната мрежа Туитър

Футболистите на Манчестър Юнайтед Кристиано Роналдо и Хари Магуайър са най-обижданите играчи в социалната мрежа Туитър през миналия сезон, според нов доклад, цитиран от „Ройтерс“. Почти три четвърти от футболистите във Висшата лига са получили обидни съобщения, а някои от тях са обект на ежедневни злоупотреби.

Кристиано Роналдо е бил обект на 12 520 злонамерени съобщения, докато Магуайър – на 8954, а друг футболист на Манчестър Юнайтед Маркъс Рашфорд е трети в тази негативна класация с 2557. Общо осем играчи на „червените дяволи“ попадат в топ 10.

Нападателят на Тотнъм Хари Кейн, капитан на националния отбор на Англия и Джак Грийлиш от Манчестър Сити са единствените футболисти в първите 10 най-мразени, които не са от Манчестър Юнайтед.

Тотнъм е клубът, чийто футболисти са получили най-голям процент обидни съобщения общо – 3,7.

Докладът е дело на Института „Алън Тюринг“ и британския медиен регулатор „Офком“. С използването на нова машинна технология е направен анализ на 2,3 милиона съобщения, насочени към играчите от английската елитна дивизия през първите пет месеца на сезон 2021/2022.

Открити са 60 хиляди публикации, считани за обидни, а 68 процента от футболистите от Висшата лига са получили поне по едно подобно послание във въпросния период. Според доклада, един на всеки 14 състезатели ежедневно е получавал такава публикация в Туитър, а половината от всички съобщения са били насочени към 12 играчи - всеки от тях със средно по 15 на ден.

„Тези ясни констатации разкриват до каква степен футболистите са подложени на злоупотреба в социалните медии“, заяви д-р Бърти Виджен, водещ автор на доклада и ръководител на отдела за онлайн безопасност в Института „Алън Тюринг“.

„Въпреки че проследяването на онлайн обидите е трудно, не можем да го оставим без последствия. Трябва да се направи повече, за да се спрат най-лошите форми на обидно съдържание, за да се гарантира, че футболистите могат да вършат работата си, без да бъдат подложени на злоупотреба“, добави той.

Но популярността има и друга страна - 57 процента от всички публикации в Тутитър към играчите са положителни.