0

К упата на Африка и Купата на Азия ще отслабят много клубове в английския шампионат, но шампионът Манчестър Сити минава между капките, докато главните им съперници губят важни играчи.

С пет отбора, разделени от 6 точки в челото на Висшата лига, Купата на Африка и Купата на Азия тази зима може да станат арбитър между съперниците за титлата.

Купата на Африка ще се проведе от 13 януари до 11 февруари в Кот д'Ивоар, а Купата на Азия – в Катар  12 януари до 10 февруари. Това означава, че играчите, чиито отбори стигнат до финала, ще пропуснат по четири мача от Висшата лига, в допълнение към полуфиналите на Купата на лигата  Carabao Cup и кръгове от FA Cup.

Само три отбора са пощадени от загуба на играч – Бърнли, Нюкасъл и Манчестър Сити, който единствен остава в борбата за титлата.

Ливърпул, настоящият лидер във Висшата първенство, е един от най-засегнатите, тъй като ще загуби звездата на атаката си Мохамед Салах (Египет) и Ендо (Япония), в период, в който играе срещу Челси (31 януари) и Арсенал (4 февруари), плюс полуфинал на разменено гостуване с Фулъм за Купата на лигата.

Най-сериозни липси ще трябва да компенсира мениджърът на Тотнъм Постекоглу: аут са голямата звезда Хюн-мин Сон (Южна Корея) и основни халфове като Папе Матар Сар (Сенегал) и Ив Бисума (Мали).

Арсенал губи две резерви – Елнени (Египет) и Томиясу (Япония), като контузия на Томас Партей (Гана) го остави в Лондон.

Астън Вила губи Бертран Траоре (Буркина Фасо), който не е основен играч за мениджъра Емери.

Липси имат също Брайтън (Митома; Япония), Брентфорд (Уиса; Демократична република Конго), Челси (Нико Джаксън; Сенегал), Уест Хем (Кудус; Гана) или Улвърхемптън (Хван Хи-Чан, Южна Корея), но никой отбор не е толкова засегнат, колкото Нотингам Форест.
В мачовете срещу Нюкасъл, Арсенал, Брентфорд и Борнмът, мениджърът Нуно няма да може да разчита шестима: Айна (Нигерия), Орие, Боли и Сангаре (Кот д'Ивоар), Куяте и Ниакате (Сенегал), от които само Куяте не е безспорен титуляр.