М анчестър Юнайтед обяви официално назначаването на Ралф Рангник за временен мениджър до края на сезона. След този период двете страни са се споразумели Рангник да продължи да работи като консултант още две години.


„Ралф е един от най-уважаваните треньори и новатори в европейския футбол. Той бе нашият кандидат номер едно за временен мениджър, отразявайки безценните му лидерски и технически умения. Всички в клуба очакват с нетърпение да работят с него през предстоящия сезон, а след това още две години в неговата консултантска роля", заяви футболният директор в клуба Джон Мъртоу.
„Вълнувам се, че се присъединявам към Манчестър Юнайтед и съм се фокусирал върху това да направя сезона успешен за клуба. Отборът е пълен с таланти и има страхотен баланс между младост и опит. Всичките ми усилия през следващите шест месеца ще бъдат в това да помогна на тези играчи да разгърнат потенциала си, както индивидуално, така и като отбор", заяви самият Рангник.

В същото време The Guardian пише, че пристигането на Рангник може да промени сериозно ролята на Кристиано Роналдо в отбора. 36-годишният португалец бе оставен на пейката и влезе като резерва в 64-ата минута в последния мач на Юнайтед срещу Челси този уикенд.


Дали Роналдо ще има основна роля според идеите на Рангник, зависи от случващото се в състава към момента. И доколко клубът е готов да се подчини на философията на 63-годишния германски специалист.
От дадена гледна точка промените са логични за отбор, който не тича достатъчно и не показва ясен стил на игра. В този смисъл първата промяната бе изваждането на Кристиано Роналдо от стартовия състав. Нещо, в което мнозина видяха намесена волята именно на новия мениджър Ралф Рангник, било то като директно негово изискване или стремеж на настоящия треньорски екип да задоволи желанието му.
Рангник обича младостта и енергията. Усилие, подчинено на колектива. И определено не е привърженик на звездните играчи.
"Идеята е отбор, без индивидуалисти", е казвал германецът, който мрази самодоволството и усещането, че си прикован на едно място.
Как подобна философия ще проработи в клуб, който все още страда за мениджър, назначен през 1986 година, пита The Guardian в статията, посветена на Рангник.
За Кристиано Роналдо няма невъзможни неща във футбола. Със сигурност би тичал за отбора. Но той вече е на 36, а в последните години играта му се променя. И изглежда е точно тип футболист, който Рангник едва ли би искал да привлече в изграден по негов вкус състав на Манчестър Юнайтед.
В същото време би било нередно да се правят изводи от един мач и то срещу лидера във Висшата лига. Но усещането за промяна е налице, твърди английското издание.