0

Е вро 2024 и Копа Америка вече са в историята, но футболната треска съвсем не е приключила и ще получи допълнителен тласък на олимпийските игри. Екшънът Париж 2024 започна в сряда, а мачовете ще се играят в седем френски града. Финалите както на мъжката, така и на женската надпревара ще бъдат на „Парк де Пренс“. Отборите при мъжете са съставени от по три професионални състезатели, а останалите играчи са на възраст до 21 години. При жените няма възрастови ограничения за състезателките. През годините едни от най-големите имена във футбола са участвали на олимпиади, като започнем от Лионел Меси и стигнем до Алекс Морган.

Вълна

Аржентина е на гребена на вълната след триумфа на Копа Америка и е съвсем логично, че е фаворит за спечелване на златните медали и на олимпиадата. Заедно с Николас Отаменди и Херонимо Рули нападателят Хулиан Алварес е един от асовете на тима, воден от Хавиер Масчерано, От селекцията се очаква за трети път в историята да покори олимпийския връх. 24-годишният футболист отбеляза 11 гола в 36 мача за Манчестър Сити през изминалия сезон, в който тимът извоюва четвърта поредна титла във Висшата лига.

Хулиан Алварес е звездата на Аржентина.

 Хулиан Алварес е звездата на Аржентина.
Getty Images

Легенда

Рекордьорката по отбелязани голове за всички времена Марта ще се сбогува с националния отбор след мачовете в Париж. На сметката си 38-годишната бразилка има спечелени два сребърни медала – в Атина 2004 и Пекин 2008. Олимпиадата в Париж е нейната последна възможност да вземе злато. В Токио Марта пренаписа историята, като стана първият футболист, който вкарва гол на пета поредна олимпиада. През последния сезон има пет попадения в 13 мача от с екипа на своя клуб Орландо прайд. Това даде основание на селекционера на Бразилия Артур Елиас да заяви, че легендата се намира в много добра форма и е заслужила своето място в отбора.

Капитан

Тиери Анри повери капитанската лента на Алекзандър Лаказет и той ще бъде човекът, който ще води отбора на Франция. „Всички ние имаме една обща цел и тя е да извървим целия път до края и да спечелим медал. Фактът, че сме домакини на олимпиадата, ни дава допълнителен импулс“ коментира 33-годишният футболист. Нападателят на Лион не е обличал националната фланелка от 2017 г., но затова пък през последния сезон има на сметката си 22 гола в 35 мача от Лига 1, което доказва по безспорен начин, че все още е в отлична форма. Лоик Баде от Севиля също е в отбора, а тройката допълва нападателят на Кристъл Палас Жан-Филип Матата. Килиан Мбапе се надяваше да получи шанс да играе за страната си, но от Реал (М) забраниха на всички свои футболисти да участват на олимпиадата.

Лидер

Тимът на Испания не е печелил олимпийска титла, но отива в Париж като един от фаворитите за златото. Действащият световен шампион има едва две загуби в изиграните 14 мача, след като миналия август победи на финала Англия. В отбора играят много звезди, но безспорно всички погледи ще бъдат приковани в Атиана Бонмати, защото тя си извоюва репутацията на играч, който решава големите мачове. След като спечели Лигата на нациите с Испания и вдигна четири трофея с Барселона, на дневен ред е въпросът дали 26-годишната звезда може да добави още едно златно отличие в колекцията си.

Име

Ашраф Хакими е поредното голямо име, което ще се включи в надпреварата и ще защитава честта на своята страна на олимпиадата. Това ще е осмо участие на африканската страна на подобен форум.

Хакими поведе Мароко към успех срещу Аржентина в първия мач от групата.

 Хакими поведе Мароко към успех срещу Аржентина в първия мач от групата.

25-годишният защитник на ПСЖ пропусна две дузпи в спаринга срещу френския Вилефранж преди началото на игрите и ще е пределно мотивиран да изведе Атласките лъвове до финала на „Парк де Пренс“. Селекцията на Тарик Сектиуи се класира за олимпиадата, след като спечели Африканската купа на нациите за отбори във възрастова група до 23 г.

Опит

Селекционерът Ерве Ренар заяви, че легендарната защитничка Уенди Ренар (двамата нямат роднинска връзка, съвпадението на имената е случайно) е избрана единодушно от целия национален отбор да носи капитанската лента на игрите. 34-годишната бранителка на Лион ще носи екипа на „петлите“ на трета Олимпиада след Лондон 2012 и Рио 2016. Ренар има в актива се 160 мача за националния отбор, с който обаче още не е спечелила нито един значим трофей. Домакините се надяват да спечелят място на почетната стълбичка със звезди като Мари-Антоанет Катото, Грейс Гейоро и Южени Ле Соме в отбора.

Селекция

Заедно с Алекс Баена Фермин Лопес идва от селекцията на Испания, която спечели европейското първенство през този месец. 21-годишното крило записа един-единствен мач с отбора на Луис де ла Фуентес на турнира в Германия, но на олимпиадата ще си партнира със съотборниците си от Барселона Пау Кубарси и Ерик Гарсия. Лопес имаше успешен дебютен сезон при каталунците под ръководството на Шави и отбеляза 11 гола във всички турнири. С Баена могат да пренапишат историята, ако спечелят титли на европейско и олимпиада в рамите на една календарна година.

Бъдеще

Със своите 19 години колумбийката Линда Кайседо е смятана за един от най-обещаващите таланти в женския футбол. Нападателката на Реал (М) направи своя дебют на мондиал през 2023 г., когато бе едва на 18 г. и 153 дни. Така тя стана втората най-млада южноамериканска футболистка, отбелязала гол на такъв форум, след легендарната Марта. Нейният фантастичен гол срещу Германия в груповата фаза бе определен за най-красив в рамите на турнира, а заради това попадение тя бе номинирана за наградата „Пушкаш“. Фигурата на Кайседо е основната движеща сила за развитието на женския футбол в Колумбия. Тя има шанс да играе и в турнира за световната титла за жени във възрастовата група до 20 г., който ще се проведе по-късно през годината, а нейната родина ще е домакин.

BBC