0

Б ившият български национал Мартин Петров даде ексклузивно интервю пред dsport, в което сподели впечатленията си от жребия в Лигата на конференциите, който отреди българският шампион Лудогорец да се изправи срещу бившия му тим – Сервет.

„Двубой, в който смятам, че и двата отбора имат своите шансове. Според мен, Лудогорец е една идея по-добре от Сервет. Те са една идея по-опитният отбор. Преди един месец бях в Женева и можех да наблюдавам Сервет. Добър отбор са, но са млад отбор. Имат само двама-трима по-опитни, останалите са изключително млади футболисти и това може да повлияе и да даде предимство на Лудогорец. Те не трябва да смятат, че едва ли не са спечелили мача, трябва да подходят сериозно към мача, защото Сервет нищо не губи в тази ситуация, защото ако се класират напред, това за тях е бонус, а ако отпаднат, няма да правят скандали, така че един добър мач, хубав мач, нека по-добрият да победи“, започна Мартин Петров, за когото тимът от Женева е първият чуждестранен отбор в кариерата.

Той разказа повече за Сервет и сегашното състояние на отбора: „Аз следя всички отбори, през които съм минал. Разбира се, че ги следя. Последните години доста се развиха след фалита, който обявиха преди години. Говорих с ръководството на Сервет, доста трудни години са преживели. Последните 3-4 години изкачват стълбичката лека-полека. Разчитат на академията си, на млади играчи, които са добри. Ако имат възможност да привлекат, защото те не разполагат с много голям бюджет. Млад отбор, при който си личи, че има още накъде да се развива в много насоки, но точно с такива мачове се изграждат отборите. Затова Лудогорец трябва да е много внимателен“

„Това са мачове, в които треньорските ръководства ще преценят за схема тактика и играчи, на които да заложат. Аз не мога да кажа, дали стилът на Сервет ще пасне на този на Лудогорец. Срещу Рома играха 4-4-2, един нормален стил на игра. Срещу Рома опитваха да играят на контраатаки, според мен така ще бъде и срещу Лудогорец. Имат бързи състезатели. Лудогорец трябва да внимава, защото имат трима-четирима добри млади състезатели отпред. Опитват се да пробиват по фланговете, но треньорското ръководство на Лудогорец ще подходи сериозно, за да подготви отбора за този мач“, допълни Мартин Петров.

Той говори и за бившия играч на ЦСКА – Брадли Мазику, който в момента играе за Сервет: „Той не игра срещу Рома. Виждам, че от време на време играе, от време на време не играе. Там конкуренцията е много голяма на този пост и ги въртят според противника, мачовете и формата на футболиста“.

„Първенството в Швейцария е изравнено. Йънг Бойс се отличава в последните години, както Лудогорец в България. Другите отбори по-надолу в класирането, като бях там и говорих, разчитат на млади играчи, тук-там има по-опитни. Швейцарските отбори не разполагат с големи бюджети. Гледат да привличат млади играчи и такива от академиите, затова първенството е доста изравнено. Има и по-слаби отбори, има и по-силни. Йънг Бойс е малко по-напред, Базел пък явно претърпява криза, защото знаем какъв отбор е Базел и че всяка година беше шампион. Сега изведнъж се борят да не изпаднат, имат проблеми с ръководство, с млади играчи, със смени. Явно това е катаклизъм и ще трябва да мине известно време, за да пребоксуват и да се върнат на европейската сцена“, заяви Петров относно конкуренцията в Швейцария.

Относно това, дали ще ходи на стадионите за мачовете между Лудогорец и Сервет, Мартин Петров призна: „Не знам. Видях датите точно преди да ми се обадите. Ще направя всичко възможно поне на един от двата мача да ида и ще бъде с най-голямо удоволствие, защо пък не“.