0

К илиан Мбапе и Неймар отбелязаха по 3 гола за победата на ПСЖ при гостуването на Клермон с 6:1 в мач от Лига 1 на Франция. С 3 асистенции се отчете Лионел Меси, а голмайсторите записаха и по един голов пас в сметките си.

Още в 6-ата минута Меси подаде към Неймар, който стреля в долния ляв ъгъл и направи безпомощен стража на домакините. В 14-ата минута Меси изпрати топката покрай гредата, но в 19-ата подаде към Килиан Мбапе, който овладя, стреля, топката се удари в левия стълб и влезе в мрежата за 2:0.
Домакините върнаха едно попадение в 42-ата минута. Тогава Джейсън Бермотие промуши топката към Жодел Досу, който се възползва от мелето в наказателното поле и я мушна в мрежата на парижани.

През второто полувреме ПСЖ продължи да атакува, но стигна до гол чак в 70-ата минута. Тогава Ерик Уателие свири дузпа заради нарушение на Аким Зедадка в наказателното поле, а Неймар отбеляза третия гол в мача. 4 минути след дузпата Мбапе получи подаване от Неймар, освободи си пространство и с хубав удар простреля за пореден път Артур Десмас.
В 80-ата минута падна и петия гол за ПСЖ. Меси изведе Мбапе на границата на наказателното поле и със страхотен снаряд оформи своя хеттрик. След още 3 минути игра го последва и Неймар. Мбапе върна жеста на своя колега, подаде му и за бразилецът остана само да отбележи шестото попадение в мача. Така ПСЖ има 15 точки преднина пред Рен в класирането 7 кръга преди края на първенството.

Неймар и Мбапе пък стават първите двама играчи, които бележат хеттрик в един мач в някое от Топ 5 първенствата в Европа от Айозе Перес и Джейми Варди за Лестър срещу Саутхемптън през октомври 2019 година.

Дори Лео Меси записа името си в историята на френския футбол. Той стана първият играч в Лига 1, който постигна хеттрик от асистенции в два различни мача. Освен това аржентинската звезда вече има 402 точни подавания за гол в своята кариера.