0

К азахстанският Астана иска да върне начело на тима Станимир Стоилов, твърди сайтът vesti.kz, позовавайки се на телеграм-канал, свързан с ръководството на клуба. Според този канал, цитиран от в. „Мач Телеграф“, Стоилов е единственият, който може да върне славата на Астана като водещ клуб в страната. 

Самият Стоилов е в очакване на предложение от кипърския АПОЕЛ. Там ситуацията е доста деликатна, тъй като настоящият треньор Рикардо Са Пинто е наказан за четири месеца. Въпреки това отборът се представя много добре и е в серия от пет поредни победи. Това кара президента на АПОЕЛ да не прави промени, а е оставил тима в ръцете на помощника на Са Пинто. Според източници от Кипър, очакванията са Стоилов да поеме АПОЕЛ след първата загуба на кипърците под ръководството на асистента на Са Пинто. В същото време Мъри не отрече, че освен от АПОЕЛ има предложение и от друг чуждестранен клуб. Именно заради тези две оферти, той отхвърли възможността да поеме националния отбор на България след уволнението на Младен Кръстаич. 

Още през август тази година се заговори за възможността Стоилов да се завърне в Казахстан, но тогава той отхвърли такава вероятност. Предложението обаче не дойде от Астана, а от друг местен отбор – Ордабаси. „Знаете, че моят отбор е Астана. Аз харесвам футбола в Казахстан, но не бива да ме свързвате с други клубове, освен Астана“, коментира тогава Стоилов пред местен сайт.

Припомняме, че Станимир Стоилов е постигнал най-големите си успехи в треньорската кариера именно с Астана. В периода 2014-2018 с Мъри начело Астана стана четири пъти поред шампион, стана първият тим от тази страна в Шампионската лига на Европа, два пъти игра в групите на Лига Европа, а веднъж стигна и до 1/16-финалите на турнира. След Астана той около година бе начело и на националния тим на страната. 

Заедно със Станимир Стоилов Астана иска да си върне и един от най-добрите футболисти, който игра там по времето на Мъри. Става дума за ганайския нападател Твумаси, който за пет години – от 2013 до 2018, изигра 171 мача, отбеляза 69 гола и записа 28 асистенции.

Според медиите в Казахстан, евентуалното връщане на Мъри Стоилов е част от плана Астана отново да се превърне в лидер на местния клубен футбол. През тази година тимът завърши на второ място в първенството след шампиона Ордабаси. Второто място изпрати Астана в третия по сила европейски турнир – Лига на конференциите, при това в квалификациите.