0

Б айерн Мюнхен подписа с вратаря от Борусия Мьонхенгладбах Ян Зомер, обявиха от баварския клуб в четвъртък, цитиран от ДПА. Мюнхенският клуб трябва да плати 8 милиона евро за трансфера, според германските медии.

Швейцарският национал е привлечен, за да заеме мястото на легендарния Мануел Нойер, който е аут поне до края на сезона заради контузия на ски.

"Трябваше да реагираме, след като загубихме Мануел. Имаме големи цели през този сезон, които искаме да постигнем и затова привлякохме Ян Зомер, който е един от най-добрите вратари в Европа", коментира директорът в клуба Хасан Салихамиджич.

Не е ясно дали Зомер ще е в състава в петък, когато Байерн ще играе срещу РБ Лайпциг.

Баварският колос има дългогодишна история на разграбване на най-силните футболисти и треньори на Борусия Мьонхенгладбах, показва статистиката. В Мюнхен от Гладбах са преминали имена като Юп Хайнкес, Лотар Матеус и Щефан Ефенберг, като Хайнкес жъне успехи с Байерн и като треньор,

Швейцарецът Зомер дойде в Бундеслигата през 2014 от Базел и е изиграл 335 мача във всички турнира за Борусия. Той е в националния отбор на Швейцария от 2012 година и се превърна във футболиста с най-много мачове за селекцията - 80 мача и участие на три cветовни първенства.

Борусия Мьонхенгладбах реагира мигновено и замени Ян Зомер, с друг швейцарски национал - Йонас Омлин, обявиха от германския клуб. 29-годишният Йонас Омлин идва от френския Монпелие и подписа договор с Борусия до 20 юни 2027 година.

Високият 1,90 м вратар е от школата на Люцерн, като е минал през скромните Кринс и Льо Мон в Швейцария, но и в Базел. 

Омлин има 4 мача за националния отбор на Швейцария - 3 приятелски срещи и един мач от Лигата на нациите срещу Португалия, в който запази суха мрежа.