0

Ф утболната легенда Мишел Платини излезе с революционно предложение. Според бившия френски национал промяна в броя на играчите би направило футбола по-зрелищен и интересен.

„Ако извадим един футболист и играем с десет души, това ще освободи повече място на терена. През миналия век играчите бягаха по-малко от днес, не бяха толкова силни и се движеха по-бавно. Така че си струва да намалим броя на играчите.

Хората от моето поколение вече не гледат футбол, защото не виждат нищо познато. В днешно време те правят повече подавания напред, отколкото назад, много подавания във владение на топката. Не критикувам, само отбелязвам“, каза в интервю за RMC бившият президент на УЕФА. 

Бившият капитан на френския национален отбор каза и мнението си за новия формат на Шампионската лига с 36 отбора, чиито мачове са разтегнати в 3 поредни дни.

„Това е нова формула. Мисля, че това е състезание, което е повече политическо, отколкото свързано с футбола. Поради самата причина, че УЕФА искаше да промени турнира, за да угоди на клубовете, да се направят повече пари за клубовете, за да не отидат те в Суперлигата. Което не промени нищо, защото някои от клубовете все пак са решени да отидат в Суперлигата“, смята 3-кратният носител на „Златната топка“.

„Но ще видим, ще разберем как ще бъде. Бе направено за политика и пари, но и Шампионската лига през 1992 г. също беше за правене на пари. Но защо не, това може да бъде добро състезание“, завърши бившият шеф на УЕФА.

Пред RMC Платини се обяви категорично против изразените публично от френските национали политически послания за изборите, начело с капитана Мбапе. „Това, което ме шокира е, че играчите на френския отбор заеха политически позиции. 

Френският отбор е отборът на всички французи. Те могат да заемат позиция, но като го правят у дома, лично, не на пресконференция с фланелката на френския отбор. И съм много ядосан на Федерацията, че изпусна това.

Те (футболистите) са прави да заемат позиции и да защитават интересите си. Но не и с фланелката на френския отбор. Федерацията трябваше да им попречи. В това отношение те бяха пълни нули“, отсече Платини, който отговори твърдо с "не, не, не" на предположението на Жером Ротен, бивш играч на ПСЖ от времето преди катарците, да помага на френската федерация дори като съветник.