0

С лазер заслепиха звездата на Египет Мохамед Салах при изпълнението на инфарктните дузпи срещу Сенегал на африканския плейоф за класиране на мондиала в Катар. Нападателят на Ливърпул изпусна първата дузпа за огромен кеф на 50-хилядната публика. Съотборникът му от „Анфийлд“ Мане вкара решаващата за 3:1 при дузпите (разменени победи с по 1:0 в игровото време) и така Сенегал проби на световното, а Египет потъна в тъга и гняв.

Мачът бе повторение на финала за Купата на африканските нации, Сенегал отново надви с дузпи, пак с победно изпълнение на Мане. 

Капитанът на Египет Салах беше един от четиримата играчи, които пропуснаха първите четири удара, белязани от огромен брой зелени лазери, насочени към лицата на вратаря и изпълнителите на гостите. Булайе Диа от Сенегал вкара гола в игровото време – още в четвъртата минута. 

На други места в плейофите на Световното първенство в Африка Гана, Тунис, Мароко и Камерун също се класираха, аут останаха Нигерия, Мали, ДР Конго и Алжир.

“Черните звезди“ от Гана първи ликуваха след 1:1 в Абуджа, което изхвърли Нигерия с правилото за гол на чужд терен. След последния съдийски сигнал стотици бесни фенове на „Суперорлите“ нахлуха на терена и подгониха свои и чужди, като започнаха да трошат всичко по пътя си.

Камерун спечели осма квалификация за Световно първенство - рекорд за африкански отбор. Домакините от Алжир взеха победа 1:0 в първия мач, но голът на Ерик Максим Чупо-Мотинг докара драматични продължения. Алжир сякаш докосна победата с гол на Ахмед Туба в 118-ата мин., но Токо-Екамби изравни отново в 4-ата минута на добавеното време във второто продължение, и с повече голове на чужд терен Камерун се класира.

Тунис за втори пореден път е на световни финали, като елиминира Мали с общо 1:0, докато Мароко сравнително леко преодоля ДР Конго с 4:1 у дома (общо 5:2).