0

П риказно богатото кралство Саудитска Арабия обмисля провеждането на световното първенство по футбол през 2034 г. през лятото при 50-градусови температури в арабската пустиня,  съобщи в. „Ас“.

Както се случи с Катар, саудитското правителство обмисля възможността и да пренесе мондиала през зимните месеци.

Министърът на спорта на Саудитска Арабия, принц Абдулазиз бин Турки Ал Фейсал, обясни, че провеждане през летните месеци няма да се отрази нито на футболистите, нито на зрителите на стадионите. Просто защото проблемът с канските жеги ще бъде решен от климатиците.

„Определено проучваме и двата варианта, за да видим кой е най-добрият за домакинство на Световното първенство. Надявам се да разберем“, каза принц Ал Фейсал.

„Ще работим, за да сме сигурни, че това е най-доброто Световно първенство, провеждано някога. Не ни интересува дали е лято или зима, стига да сме сигурни, че предлагаме правилната атмосфера за домакинство на събитие от този тип“, коментира той в изявление, предадено от BBC.

Саудитска Арабия е единствената съществуваща кандидатура за Световното първенство през 2034 г. след като ФИФА разчисти потенциалните конкуренти с мондиалите през 2026 (Северна Америка) и 2030 (Африка, Европа и Южна Америка).

Чрез континенталната ротация световната централа гарантира на саудитците мач без съперник, тъй като през 2030 г. ще има срещи в Америка, Европа и Африка. 

Така за 2034 г. останаха само Азия (Саудитска Арабия) и Океания.

Вариантът Катар разбива календара на големите клубни първенства. Летният вариант изисква всички възможни системи за охлаждане да работят на максимална мощност на стадионите.

ФИФА вече обмисляше тази опция в Катар, но в крайна сметка избра да промени календара.

Голямото неудобство не е в охлаждането на игрищата и техните трибуни, а на всички останали места, където има оживление и тълпи от хора по време на народен празник като световното: улици, площади, тренировъчни игрища. 

С парите на Саудитска Арабия обаче и това неудобство може да бъде преодоляно, смята принцът.