0

С ериозен инцидент с насилие беляза мача между Химнасия и Есгрима Ла Плата и Бока Хуниорс. Двубоят трябваше да бъде прекратен след само девет минути игра, след като полицията се намеси със сълзотворен газ и гумени куршуми. 57-годишен мъж, фен на Химнасия, е починал от сърдечен арест в следствие на ексцесиите.

Съдията Ернан Мастранхело реши да прекрати мача, след като изчака около 45 минути, съобщава dsport.bg.

Вестник „Ole“ съобщава, че „изпаренията, оставени от сълзотворния газ, с който полицията потуши безредиците извън и отчасти вътре на терена, са попречили мачът да продължи“.

„Синът ми на две години и шест месеца не можеше да диша. Пълно отчаяние, притесняваме се за хората. Това е лудост, щяхме да играем футбол, а те го превърнаха в това. Имаше наши роднини, които почти умряха“, обясни футболистът на Химнасия Ла Плата - Леонардо Моралес.

Първите инциденти се случиха пред стадион „Хуан Кармело Серийо“, когато вратите бяха затворени, тъй като трибуните бяха пълни, а стотици феновете се опитаха да влязат.

„Аржентинската футболна асоциация категорично отхвърля публично известните събития, които се случиха днес в близост до стадиона на Химнасия“, се казва в публикуваното съобщение от АФА.

По време на инцидентите 57-годишен мъж е починал от сърдечен арест. Починалият е идентифициран като Сесар „Лоло“ Регейро.

„Аржентинската футболна асоциация, начело с президента Клаудио Тапиа, скърби за смъртта на Сесар Густаво Регейро, привърженик на клуб Химнасия“, сподели АФА в социалните мрежи.

Ексцесии на мач в Аржентина отнеха човешки живот
ексцесии мач ексцесии мач ексцесии мач
8

Президентът на Химнасия - Габриел Пелегрино, обвини полицията за инцидентите и отрече да има прекомерна продажба на билети: „Лъжа е, че сме продали повече билети от капацитета на съоръжението. Полицията определя колко може да се продаде. Полицията реши да затвори вратите на стадиона. Ние не сме заповядвали подобно нещо. Видяхме хората, които искаха да влязат и притежаваха билети или сезонни карти.“

Министърът на вътрешните работи на провинция Буенос Айрес Серхио Берни заяви пред „TN“, че „който и да поеме отговорността, тя е на този, който организира събитието“. „Това се случва, когато има свръхпродажба на билети за събитието“, добави Берни.

Инцидентът стана по-малко от седмица, след като при използване на сълзотворен газ на футболен мач в Индонезия предизвика блъсканица, която доведе до смъртта на над 100 души.