0

Л ейла Перейра, президент на бразилския Палмейрас, записа името си в историята с организирането на първата футболна пресконференция без мъжко журналистическо присъствие. 

„Когато се роди тази идея, я разгласихме и, любопитно, чух много въпроси: „Защо само жени?“ Това, което казвам на мъжете, е да не изпадат в истерия. Нали това те казват за нас?

Ние просто искаме те да почувстват това, което жените сме чувствали, откакто сме се родили." 

В залата всъщност имаше и мъже – операторите, но те бяха просто обслужващ персонал и нямаха право да задават журналистически въпроси. Ексклузивната пресконференция продължи около 2  часа, накрая участващите в нея се снимаха с широки усмивки – за спомен от историческото събитие.

„Не искаме привилегии. Искаме да имаме възможност да покажем, че сме компетентни и имаме място в този свят на футбола, който е толкова мъжки. 

Постоянно ходя на срещи и има само мъже. Свиквам пресконференции и виждам 30 мъже и две или три жени. Чувствам се напълно сама, така че трябва да спрем", каза Перейра. 

"Не може да е нормално да има само една жена начело на голям клуб в Южна Америка. Защо се случва това? Защото търпим ограничения. Можем да бъдем където си поискаме и това е причината за срещата. Ние сме способни, ние просто искаме повече възможности", продължи бразилката.

„Когато Палмейрас губи, отговорността е на Лейла; когато печели, печели въпреки Лейла. Възможно ли е аз да нямам заслуги за тези победи?", оплака се тя на срещата във вторник.

Лейла Перейра заема поста повече от две години. Адвокат, бизнесдама и собственичка на Crefisa, кредитна компания, основана през 1964 г. и днес преобразувана в банка, връзката й с Палмейрас се случи именно от дълга, който клубът натрупа към финансовата институция. 

След като се присъедини към борда на директорите, тя придоби дялове и инвестира, докато през декември 2021 г., когато стана единственият кандидат за президент, тя получи одобрението на мнозинството от клубните членове  (1897 гласа от 2141 бюлетини).

Освен демонстративна проява на феминизъм, пресконференцията бе посветена и на предстоящия финал за Суперкупата на Бразилия между Палмейрас и Сао Пауло на 4 февруари. Лейла обяви също, че продължава договора на треньора Абел Ферейра до декември 2025 г.

Накрая Лейла Перейра се обърна към дамската аудитория: „Беше огромно удоволствие да бъда с вас. Разбира се, не мога да правя това на всяка пресконференция, всъщност дълбоко в сърцето си искам да не се налага отново да свиквам пресконференция само за жени, за да бъда с жени тук.

Но след два часа журналистките усетиха това, което ние сме чувствали през целия си живот. Ние сме прекрасни! Благодаря ви!“