0

В Лига А, група 1 на Лига на нациите Кристиано Роналдо спаси Португалия от резил у дома срещу храбрата Шотландия. 39-годишната звезда влезе резерва след първото полувреме при 0:1 за гостите, за да пришпори своите до победата с 2:1 с негов гол. 

Шотландия изненада домакините с попадение на Скот Мактоминей в 7-ата мин., негов десети гол от 17 мача с екипа на родината си.

След почивката в игра за Португалия влязоха Роналдо (на мястото на Педро Нето) и Рубен Невеш (сменил Жоао Палиня.

Изравняването дойде след 9 минути. В 54-ата рожденикът Бруно Фернандеш (закръгли 30 г.)  направи 1:1, а в 88-мата Роналдо вдигна публиката на крака със своя гол №901 в славната си кариера, който донесе и трите точки. За Португалия головете му станаха 132. Най-много - 450, Кристиано е отбелязал за Реал Мадрид, следва Ман Юнайтед със 145, Ювентус - 101, 68 Ал Насър и 5 за родния Спортинг Лисабон.

"Кристиано е в добра форма. Септември е, той изигра три мача и не спира да вкарва. Но ние трябва да защитим нашите играчи, Кристиано не може да играе два мача по 90 минути", обясни защо не е пуснал звездата си от началото на мача селекционерът на Португалия Мартинес.

"Трябваше да е на терена в края на мача, а не в началото. Хареса ми настроението. Той е страхотен футболист, но Португалия не зависи от него. Той е ценен актив, играе много важна роля пред вратата. Неговите умения са важни“, каза Мартинес, цитира от вестник "Рекорд".

Благодарение на победния гол на Роналдо Португалия оглави класирането с пълен актив от 6 точки след първите два мача, а на второ място с 3 точки излезе отборът на Хърватия, който надигра с 1:0 Полша.

Хърватите, финалисти от последното издание на Лигата на нациите, спечелиха в Осиек с гол на друг неостаряващ играч - Лука Модрич. 

Халфът на Реал Мадрид, който днес навършва 39 г., бе точен в 52-рата минута.

За Полша в 86-ата минута в игра се появи полузащитникът Якоб Пьотровски, но това не помогна на гостите да стигнат поне до изравняването.

"Важни три точки, определено", каза Модрич след своя гол в мач №180 с екипа на "огнените" ("ватрени").

"Имахме нужда от победа за самочувствие. Не бяхме побеждавали от четири мача, така че беше изключително важно да спечелим. Трябва да сме щастливи. Радвам се, че вкарах от свободен удар - това не се е случвало отдавна. Да, имаше гол срещу Словакия, но там имах по-скоро късмет. Разбира се, доволен съм от гола, но още повече от победата“, добави роденият в Задар рожденик, който днес ще почерпи и за 39-ия си рожден ден.


Лига на нациите, Лига А, група 1, втори кръг:

Хърватия - Полша        1:0
Португалия - Шотландия  2:1

Временно класиране:
1. Португалия   2   2   0   0   4:2 6 точки
2. Хърватия     2   1   0   1   2:2 3
3. Полша        2   1   0   1   3:3 3
4. Шотландия    2   0   0   2   3:5 0