0

П ремиерът на Полша Моравецки захапа нидерландския си колега Марк Рюте заради ареста на двама играчи на полския Легия Варшава след мача с АЗ Алкмаар в Лигата на конференциите.

Двамата са спорили по скандала на най-високия форум в ЕС – неформалната среща на върха в Гранада, Испания.

Там полският премиер Матеуш Моравецки е предявил претенции пред колегата си Рюте за прекалено груби и насилствени действия на полицията на Нидерландия, става ясно от негова публикация във Фейсбук.

„Изразих категоричния си протест срещу бруталното поведение на холандската полиция срещу играчите и феновете на Легия Варшава“, написа той и обясни, че Рюте е обещал бързо разрешаване на инцидента.

Моравецки беше написал преди това чрез X, че е инструктирал полското външно министерство да предприеме спешни дипломатически стъпки за проверка на нощните събития. 

В момента в Полша тече предизборна кампания. Страната ще избере нов парламент на 15 октомври.

Полският телевизионен канал TVP Sport съобщи, че клубният президент и собственик на Легия Дариуш Миодуски е бил ударен в лицето с щит. 

„Никога не съм преживявал наши играчи, наш персонал и членове на борда да бъдат нападнати от охрана и полиция“, каза той в полската столица.

Нидерландската полиция отхвърли обвиненията, че се е намесила твърде грубо. Феновете на Легия Варшава щурмуваха входните врати предварително и нападнаха стюарди и полиция. 

По информация един полицай е изгубил съзнание, а други двама са леко ранени. Доста полски запалянковци   влязоха на стадиона без билети.

Президентът и собственик на Легия Дариуш Миодуски каза след завръщането си във Варшава в петък, че инцидентът е "абсолютен скандал". 

Следобед съдебната власт в Алкмаар най-накрая изясни в какво са обвинени двамата арестувани играчи.

„Те са малтретирали служители на АЗ Алкмаар“, обясни старшият прокурор Дигна ван Боцелаер. Решението да бъдат арестувани е взето след внимателно обмисляне. 

Според съда след нападението клубните служители се нуждаели от медицинска помощ. 

В съвместно изявление прокуратурата, полицията и градската управа в Алкмаар подчертаха: „Заради насилствени действия на играчите бе решено да бъдат арестувани“.