0

С 1:0 над Челси в продължението Ливърпул спечели Купата на лигата на Англия "Карабао къп" за рекорден десети път в историята си.

Капитанът Върджил ван Дайк изведе Ливърпул до успеха, отбелязвайки единствения гол две минути преди края на продълженията.

Двубоят на "Уембли" предложи много емоции, въпреки липсата на резултатност, като и двата отбора създадоха много голови ситуации, но в редовното време така и не падна попадение.

Челси стигна до попадение в 32-а минута чрез Рахийм Стърлинг, но реферът отсъди засада за паса преди това на Коул Палмър към Николас Джаксън.

Най-дискусионната ситуация се получи в 60-а минута, когато защитникът на Ливърпул Ван Дайк се извиси и с глава прати топката в мрежата. 

Бурната радост на мърсисайдци се оказа напразна, след като ситуацията бе прегледана с ВАР и голът отменен заради засада Уатаро Ендо. Той изобщо не игра с топката, но съдията прецени, че влияе на играта, тъй като с тялото си парира Колуил.

До края на редовното време по-добрите ситуации бяха за Челси. В 69-а минута лондонският тим пропусна много добра възможност, след като Дисаси не успя да се разпише отблизо. 

Малко по-късно и Конър Галахър бе близо до гол за Челси, като отклони топката в десния страничен стълб, а в 85-ата пак той пропусна сам срещу вратаря Келъхър.

В продълженията двата отбора не предприемаха рискове и дузпите бяха близо, но в 118-а минута Ван Дайк засече с глава топката в мрежата след центриране от корнер на Цимикас и донесе трофея на Ливърпул.

Мениджърът Юрген Клоп нарече драматичната победа на Ливърпул на финала на Карабао Къп над Челси "абсолютна лудост", след като "червените" триумфираха с 1:0 след продължения.

"Това, което се случи тук, беше пълна лудост, тези неща не са възможни“, каза германецът пред "Скай спортс".

Петима играчи на възраст до 20 години играха за Ливърпул, като средната възраст на отбора в края на  мача, беше под 22 години.

"Отборът, съставът, академията.... Толкова съм горд, че можех да бъда част от това тази вечер“, каза Клоп.

"Най-лудото нещо е, че го заслужихме. Имахме късмет, те също имаха късмет в определени моменти", каза Клоп.

"В момента нямаме отбор за сряда за мача срещу Саутхемптън. Ще видим цената, която трябва да платим, но ние се борим за всичко, след което ще видим какво ще стане. При всички положения срещу Саутхемптън ще има отбор с фланелки на Ливърпул", каза още Клоп.

Освен Салах, Жота и Нунес, вратарят Алисон, десният бек Трент Александър-Арнолд, халфовете Доминик Собсолай, Къртис Джоунс и Тиаго Алкантара, както и централният защитник Жоел Матип също пропуснаха неделния финал поради контузии.

Капитанът на Ливърпул Върджил ван Дайк каза, че е горд да играе за този Ливърпул.

"Всичко е за феновете, така че нека му се насладим. Интензивен мач и за двата отбора, те имаха шансове, ние имахме шансове. Невероятно. 

Първи трофей като капитан на Ливърпул. Свършихме работа, въпреки всички проблеми, които имахме преди мача. 

Толкова съм горд, горд да бъда част от този клуб и особено горд с момчетата. 

Няма да говоря скоро, но се надявам, че можем да спечелим още няколко трофея този сезон“, каза Ван Дайк пред "Скай Спортс".

Източник: БТА