0

О фертите за закупуването на Челси са между 10 и 15, но се очакват още, въпреки че крайният срок за наддаването, даден от британското правителство, изтече в петък вечерта. Това съобщава „Би Би Си“. Заинтересованите са поне 20, като се очаква да има още предложения.

Основните оферти са от семейство Рикетс, което притежава бейзболния Чикаго Къбс, от консорциум, който включва бившият президент на Ливърпул сър Мартин Броутън и президента на световната федерация по лека атлетика лорд Себастиан Коу, както и от британския инвеститор Ник Кенди. Фенът на Челси Кенди заяви, че е осигурил допълнително финансирне от инвестиционна фирма от Южна Корея и ще предложи „над 2 млрд. паунда“ за клуба. 

Собственикът на Челси Роман Абрамович обяви, че ще продаде клуба, но след това британското правителство блокира всичките му активи в страната заради връзките му с руския президент Владимир Путин. 

Американската инвестиционна фирма „Рейн Груп“ е ангажирана с продажбата на Челси, като се очаква правителството да издаде нов лиценз, за да може клубът да бъде продаден. Следващата седмица „Рейн Груп“ ще направи списък от потенциалните купувачи, а избраната оферта трябва да получи одобрение и от правителството. Продажб на когото и да е трябва да бъде одобрена и от Висшата лига. 

Сър Мартин Броутън обяви, че е единственият от кандидатите, който знае как се ръководи футболен клуб, защото вече го е правил в Ливърпул. 

„Аз съм единственият, който е правил промяна на собственост в голям футболен клуб – в Ливърпул преди 12 години. Като дългогодишен фен съм отдаден да осигуря на Челси позицията на върха в европейския футбол“, каза Броутън. 

Кенди, чиято оферта също идва от името на консорциум, заяви, че закупуването на Челси е възможност, която се появява веднъж в живота. Офертата от семейство Рикетс е подкрепена и от милиардера Кен Грифин.

Турският бизнесмен Мусин Байрак, който преди време изрази готовност да купи клуб, в крайна сметка не е подал оферта преди крайния срок. Той заяви, че причината е грешка на адвокатите в процедурата по участие и каза пред „Ройтерс“, че е много разочарован.