0

Ш ест месеца след като бе уволнен от Байерн, Юлиан Нагелсман отново се връща в играта. Само че като селекционер на Германия. На мястото на освободения за слаби резултати Ханзи Флик, същия, когото наследи през 2021 г. в колоса от Мюнхен. По време на престоя си при „баварците” Нагелсман спечели 60 от изиграните 84 мача, завоюва титлата в Бундеслигата за сезон 2021/2022 г. и добави още две Суперкупи. Когато беше уволнен през март тази година, Байерн бе само на точка от първото място, вървеше напред в турнира за купата и постигна солидни успехи в Шампионската лига.

Сблъсък

По онова време вече бившият изпълнителен директор на Байерн Оливер Кан заяви: „Когато подписахме с Юлиан Нагелсман през лятото на 2021 г., ние бяхме убедени, че ще работим с него за дълъг период от време. Това беше и нашата цел от началото до самия край. Юлиан споделя нашите амбиции да играем успешен и атрактивен футбол. Но впоследствие установихме, че качеството на отбора, независимо от спечелената титла в Бундеслигата, все повече се понижава.”

С Томас Тухел начело Байерн спечели 11-ата поредна титла, но отпадна от турнира за купата на страната и се провали на четвъртфиналите в Шампионската лига.

Междувременно името на Нагелсман бе свързвано с няколко от най-елитните клубове в Европа, преди да приеме предложението да застане начело на Германия. Назначението му в много голяма степен бе изненадващо, тъй като до финалите на Евро 2024 има по-малко от година. Начело на Бундестима, както стана дума, той отново наследява Ханзи Флик, който записа едва 12 победи в 25 срещи.

Амбиция

Нагелсман за първи път е начело на национален отбор. В кратката си кариера в професионалния футбол обаче той се е доказал като специалист, който постига и надхвърля амбициозни цели. Роденият в Бавария специалист пое Хофенхайм в момент, в който клубът бе пред изпадане. Тогава той бе едва на 28 г. и бе най-младият постоянен футболен треньор в историята на Бундеслигата. Под негово ръководство опашкарят Хофенхайм достигна до безпрецедентно класиране в групите на Шампионската лига.

„На 28 г. той пое отбор от Бундеслигата и това е нещо невероятно”, коментира друг знаков германски треньор - Юрген Клоп. „Много ми харесва как работи. Уважавам труда му и постиженията му. На възрастта, в която аз прохождах в треньорството, той вече има зад гърба си 5 - 6-годишен стаж в професионалния футбол. Той е забележителен и ужасно млад. Не искам да влизам в ролята на пророк, но Нагелсман тепърва ще става още по-добър. При всички нас с времето и натрупването качеството се повишава”, добавя Клоп.

Историята

Кариерата на Нагелсман като футболист минава на позицията на централен защитник. Признава, че се е възхищавал от играта на Джон Тери от Челси. Юлиан бил в началото на 20-те си години, когато тежка контузия слага точка на кариерата му. За стила си като треньор печели уважението и ласкавите оценки на Пеп Гуардиола, Юрген Клоп и бащата на високата преса Ралф Рангник. Първи шанс му дава Томас Тухел. Когато той е начело на втория отбор на Аусбург, Нагелсман е анализаторът, който е разузнавал силните и слабите страни на бъдещите съперници. Но това е само началото. Юлиан попива ключови умения от всички треньори, до които се е докоснал. Така изгражда уникалния си стил, който включва тактическа гъвкавост и позициониране в играта без топка, енергична висока преса и иновации в тренировъчния процес. По време на престоя си в Хофенхайм той иска до тренировъчния терен да бъде разположена видеостена. Прекъсва заниманията и превърта записа. Така играчите получават забележките му на място след разиграванията. Нагелсман коригира и подхода към топката, и позиционирането на всеки играч. Това му спестява дългите разбори след тренировките. Неговите футболисти разбират какво се иска от тях още на терена.

„Тридесет процента от треньорската работа е тактиката, а останалите 70 на сто са социална компетентност”, казва Нагелсман. „Всеки отделен играч се мотивира по различен начин и за всеки е необходим индивидуален подход. Качествата на играчите изпъкват при добре избрана тактика, но само ако са решени всички задачи от психологическо естество”.

Подход

Способността на Нагелсман да извлича най-доброто от всеки отделен играч е ключов момент в подхода му като треньор. Много са тези, които другите смятат за провали, но под негово ръководство възраждат кариерите си. Хърватинът Андрей Крамарич е нарочен за некадърник и е забит на резервната скамейка в Лестър. Като ненужен е даден под наем в Хофенхайм, а впоследствие е откупен. Крамарич се превръща в истинска голова машина. Наказва противниците без никаква милост. Влиза в историята с четирите си гола във вратата на Борусия (Д) в рамките на един мач. Става и най-резултатният футболист в историята на Хофенхайм. С националния отбор на Хърватия Крамарич достига до сребърните медали на Световното първенство през 2018 г.

Никлас Зюле става германски национал благодарение на изявите си с екипа на Хофенхайм. Пикът на кариерите на Тимо Вернер и Марсел Сабитцер идва под неговото ръководство в РБ Лайпциг. По онова време на Нагелсман му лепват прякора Малкия Моуриньо като сравнение с най-успешния период на португалския треньор.

Верен на правилото си, че никога не е прекалено рано да блеснеш, по време на престоя си в Байерн Нагелсман се заема с нехарактерно за баварския клуб налагане на юноши. В първия отбор дебютират тийнейджърите Арийон Ибрахимович, Малик Тилман и Паул Ванер. Като той ги превръща в равностойни алтернативи на опитните Джошуа Кимих и Томас Мюлер. Няма да е изненада, ако младоците бъдат привикани и в националния отбор. „Мога само да кажа, че Нагелсман е изключителен наставник”, казва Кимих. „В моята кариера съм се сблъсквал с много треньори, но Нагелсман е в топ три на тези, за които се сещам.”

Германия е четирикратен световен и трикратен европейски шампион. Сега гигантът е заспал и трябва да бъде събуден и освежен. Младият доказан и уважаван топтреньор Нагелсман е перфектният избор за тази задача.