0

 

Клишето „ако може да играем с вас всяка седмица“ важи с пълна сила в най-малкото футболно първенство в света – Лигата на островите Сили. Тя се състои само от два отбора – Уулпак Уондърърс и Гарнизон Гънърс. Двата отбора се изправят един срещу друг в 18 мача от лигата всеки сезон. Те имат и две годишни състезания за Купа – без правило за гол на чужд терен. Имат и демонстративен мач в стил  „Charity Shield“. Технически това е вътрешноклубна лига, защото и двата отбора са регистрирани в Сейнт Мери, клуб на едноименния остров в архипелага край бреговете на Корнуол.

Но през годините това не спря най-малката футболна лига да добие популярност и известни личности да посетят островите като Дейвид Бекъм и Михаел Балак.
Преди 50-те години на миналия век тази лига се е състояла от четири отбора, борещи се за слава и злато. Но застаряващото и намаляващо население постави лигата в неудобно положение. Между 2011 г. и 2021 г. броят на хората на островите Сили е намалял с 6,8%. Средната възраст на останалите е нараснала от 46 на 50 години през същия период. И сега остават само отборите на Уондърърс и Гънърс.

Ако времето позволява, двете страни играят всяка неделя сутрин между октомври и Великден на едно и също игрище с едни и същи играчи и с една и съща екипировка. „Смята се за малко нелепо“, казва Уил Летбридж, който е израснал на островите и е играл в лигата няколко години. „Хората питат дали става скучно и еднообразно, но е хубаво да тичаме и да се забавляваме. Голяма част от футболистите сме приятели и се познаваме от училище. „Познаваме добре опонентите, кой е любимият им крак, какви са силните и слабите им страни. Имаше няколко жълти картона тази година, което показва, че има известна конкуренция, но няма дългогодишни съперничества, удари или нещо подобно - всичко се прощава след последния съдийски сигнал“, добави той.

Цялата разработка четете на две части в днешния и утрешния брой на Мач Телеграф