0

Н аполи се развихри в памет на Диего Марадона и победи с 4:0 Лацио, за да стане едноличен лидер в серия А.
Легендата почина на 25 ноември 2020-а, а в неделя на стадиона в Неапол, който вече носи неговото име, се състоя церемония в негова чест. 40 000 зрители видяха как Корадо Ферлаино – президентът, който през 1984 година подписа с аржентинеца, откри статуята на Дон Диего. Тя го представя в действие и е разположена край страничната линия. 


Специално за церемонията в Италия пристигна президентът на ФИФА Джани Инфантино, присъстваха още шефът на италианския футбол Габриеле Гравина и световният шампион от 2006-а Фабио Канаваро, който е продукт именно на школата на Наполи.


„Споменът за Диего Армандо Марадона живее в мислите и сърцата на всички нас, които обичаме футбола. Неговият невероятен талант и постиженията му са важна част от футболната история. Въпреки че вече не е с нас, много нови поколения ще се влюбват в играта благодарение на него“, заяви Инфантино.
Прочетено беше и послание от друга голяма легенда – Пеле. „Всички знаят колко обичам Марадона, колко го уважавам. Сега имам възможността да кажа на всички, че играч като него никога няма да бъде забравен. Той беше приятел и заслужава тази церемония“, е посланието на бразилеца.
Футболистите на Наполи пък сътвориха истинско голово шоу и с два гола на Дрис Мертенс и по един на Пьотр Желински и Фабиан Руис победиха Лацио с 4:0. 


„Искахме да изиграем отличен мач в чест на Марадона и това значеше много за нас тази вечер“, заяви капитанът на домакините Лоренцо Инсиние. „Исках да си пуснем телевизора в съблекалнята и да гледаме церемонията, но ми казаха, че трябва да се фокусираме върху мача. Това и направихме, ще гледам запис“, каза още европейският шампион с Италия от това лято.