0

К огато Лучано Спалети бил на 11 години, той помолил майка си да ушие "гигантско" италианско знаме, за да отпразнуват заедно победата на Адзурите с 4:3 над Западна Германия на полуфиналите на Световното първенство през 1970 година - мач, който оттогава е наречен "Срещата на века".
"Сега ще нося това знаме със себе си на скамейката на националния отбор. Искам да създам тази мечта за хиляди деца", каза Спалети при официалното му представяне като селекционер на националния отбор на Италия по футбол днес.

64-годишният треньор, който изведе Наполи до титлата в Серия А миналия сезон, поема поста, след като Роберто Манчини неочаквано подаде оставка миналия месец, изкушен от поне 100 милиона евро като селекционер на Саудитска Арабия.

Спалети напусна Наполи след титлата и каза, че иска да си вземе едногодишен отпуск. Но обаждането от федерацията променило плановете му.

Тази работа е подходяща за специалиста, който е от Тоскана и живее в имение на един час път с кола от тренировъчния център на националния отбор в селцето Коверчано във Флоренция.

Когато Спалети напусна Наполи, той подписа документ, включващ клауза от 3 милиона евро, които трябва да бъдат платени, ако се върне на работа в рамките на една година.

Президентът на Наполи Аурелио Де Лаурентис твърди, че сумата трябва да бъде платена, докато италианската федерация не е съгласна, заявявайки, че националният отбор не е клубен тим, конкурент на Наполи.

Новият селекционер на Италия каза, че се надява въпросът "да завърши положително и за двете страни", добавяйки, че "юристите работят по него".

Спалети веднага се захваща за работа – ще изведе „адзурите“ срещу Република Северна Македония (на 9 септември) и Украйна (12 септември) в квалификациите за Европейското първенство през 2024 г.

Италия е само с 3 точки от първите си два мача в група C, изоставайки от Англия и от Украйна.
Бившият капитан Леонардо Бонучи, Жоржиньо, Марко Верати и Франческо Ачерби, всички титуляри под ръководството на Манчини, не бяха повикани в състава, който Спалети обяви в петък.

"Трябва да имаме правилното отношение и поведение. Ето защо викам определени играчи, а не имена", коментира още Спалети.