0

Б ългарският нападател Цветелин Чунчуков изглежда отличен събеседник преди предстоящите евромачове между румънския Сепси и родния вицешампион ЦСКА. Той игра за съперника на „червените“ през 2021 г., като записа 19 мача, в които вкара един гол. Отделно от това в момента Чунчуков е част от Стяуа, който спечели промоция за Лига 1, но не ги пускат там и ще трябва да останат в Лига 2. Какъв е точно казусът и каква е разликата на неговия отбор с ФКСБ, който пък е противник на ЦСКА 1948 в Лигата на конференциите. Всичко това разкрива Чунчуков пред „Мач Телеграф“.

- Цветелине, здравей. Вече трета година си в Румъния. Какво е нивото на футбола там?

- Нивото на Лига 1 е по-силно от това на нашата Първа лига. Лига 2 на Румъния е силна, има доста традиционни отбори и посещаемостта на мачовете е доста висока. Мисля дори че е по висока от нашия елит.

- В момента си част от втородивизионния Стяуа. Спечелихте промоция за елита, но ще ви пуснат ли. Какъв е точно там казусът?

- Да така е. Ами какво да ви кажа... Реално ние сме отбора с историята, успехите, иметo, стадиона, базата... Oбщо взето всичко. Нашият отбор е Стяуа, a другият - ФKСБ! Ние сме държавен клуб, отбор на армията, а в Румъния има закон, че тим, спонсориран от държавата, няма право да играе в най-високото ниво на футбола! Има два варианта това да се случи, да се промени закона или да се прехвърли тима на частен собственик. Това беше причината да не получим право да играем в Лига 1, на терена го заслужихме, но не успяхме да подготвим документите..

- В България се говореше, че твоят отбор Стяуа иска Марио Топузов от ЦСКА 1948. Знаеш ли нещо по въпроса?

- Не мога да коментирам трети лица, има други хора които може да попитате.

- Свикна ли с живота в Румъния и харесва ли ти?

- Да, харесва ми. Общо взето се доближава до живота в България.

Цветелин Чунчуков

 Цветелин Чунчуков

- Ти си играл в Сепси. Ще може ли отборът да се противопостави на ЦСКА?

- Сепси е изключително силен отбор в турнирите, не случайно спечели Купата на Румъния в две поредни години и веднъж Суперкупата. Като домакини играят изключително силно. Сега в момента смениха треньора и имат няколко нови трансфера. Според мен ще бъде равностоен мач. Бих дал леко предимство на ЦСКА, защото имат повече опит в евротурнирите.

- Следиш ли българското първенство?

- Да, когато имам време наблюдавам мачовете.

- Според теб твоят бивш отбор Лудогорец заслужено ли е шампион?

- Да, според мен заслужено са шампиони. Продължавам да твърдя, че Лудогорец са далеч напред пред другите отбори от първенство във всяко едно отношение.

- В Румъния има страхотни стадиони. А в България е само Колежа нов. Как би коментирал тази неприятна за нас тема?

- За жалост е така. В България не се строят нови стадиони, което не е в полза на футбола ни. В Румъния 90 процента от отборите играят на чисто нови стадиони, дори в Лига 2 повече от половината стадиони са по-добри от нашите в Първа лига.

- А как е разпределението на феновете между твоя Стяуа и ФКСБ?

- Какво да Ви кажа. Има два сектора с ултраси. Едните са при нас, другите са при ФКСБ. Останалите хора предпочитат да гледат футбол от Лига 1, а не от Лига 2. Така, че ФКСБ имат по-голяма посещаемост на мачовете, но ако Стяуа оправи нещата с документите, мисля че това много бързо ще се промени в наша полза.

- Обмислял ли си завръщане в България?

- На този етап - не.

- Националният отбор има нужда от централен нападател. Ти вкарваш доста този сезон, Смяташ ли, че можеше да бъдеш повикан?

- За мен винаги ще бъде чест да бъда в националния отбор. Когато треньорското ръководство прецени, че имат нужда от мен винаги, съм на разположение . Пожелавам успех на всички момчета, на които селекционерът разчита.