0

С тарши треньорът на Ботев Пловдив Азрудин Валентич показа уважение към постиженията на АПОЕЛ (Никозия) в европейските клубни турнири и разкри формулата, с която „жълто-черните“ ще се опитат да се противопоставят на кипърския си противник в първия мач между двата тима от втория предварителен кръг на Лига на конференциите.

Наставникът на „канарчетата“ говори на пресконференция преди домакинството на АПОЕЛ Никозия. Срещата е в сряда от 20.00 часа на националния стадион "Васил Левски". 

„Това е моят първи мач като треньор в Европейските клубни турнири, но възприемам срещата като всеки друг двубой. Анализираме съперника и на база на този анализ подготвяме тактиката си за срещата. За мен няма напрежение, но имаме много млади играчи, които досега не са се състезавали в Европа и трябва да работим върху психиката им“, започна Валентич.

„Трудно е да направим пълноценен анализ на играта на АПОЕЛ, защото те имат 11 нови попълнения. Имах възможност да гледам на живо само един приятелски мач на отбора от предсезонната им подготовка. Мога да кажа, че това е един много опитен тим, което е и голямата разлика между Ботев и АПОЕЛ. Те имат играчи, които са се състезавали на много високо ниво.

Въпреки това, съперникът ни все още не е имал официален мач, а ние изиграхме две срещи от първенството, без значение, че ги загубихме. В този двубой вече ще мога да разчитам на най-доброто, с което разполагам, защото до момента имахме проблеми с контузени и наказани състезатели. Имаме огромно уважение към АПОЕЛ, който е играл два пъти в групите на Шампионската лига, но с агресия, скорост и бързо движение на топката ще се опитаме да спечелим срещата или поне да не я загубим“, коментира наставникът на „канарчетата“.

Той отговори и на въпроса колко ще липсва на Ботев капитанът Тодор Неделев.

„В България няма играч, който може да замени Тодор Неделев. Не само като футболист, но и с неговите чисто човешки качества. Той има много силно присъствие в съблекалнята и на терена. Неделев ни помогна много да стигнем до Европейските клубни турнири и сега ние сме му длъжници. Заради него трябва да отстраним АПОЕЛ и да стигнем до следващия кръг, в който евентуално той ще може да играе. На 25-ти юли ще премине медицински преглед и тогава ще има по-голяма яснота кога ще може да се върне на терена. Мисля, че съвсем скоро ще може отново да го видим в игра“, завърши Валентич.

Капитанът на Ботев Виктор Генев пък заяви, че настроението в отбора е позитивно и няма страх от съперника. 

„Отново се връщаме на европейската сцена и ще се опитаме да се насладим на това. Имаме много млади футболисти, които за първи път ще вземат участие в подобен сблъсък, но не усещам напрежение у тях", заяви Виктор Генев.

Капитанът отговори и на въпроса дали "жълто-черните" ще изпитват трудности от това, че мачът няма да бъде в Пловдив.

„Ако двубоят беше в Пловдив, щяхме да имаме по-голямо преимущество. Надявам се на националния стадион да дойдат достатъчно хора, които да ни подкрепят и да бъдат нашия дванадесети играч. Мога да ги уверя, че ние ще дадем максимума от себе си, за да излезем крайни победители от сблъсъка."

„Настроението в отбора е позитивно, независимо от двете загуби в първите ни два мача в първенството. Не се страхуваме от съперника, излизаме да играем футбол и да се надиграваме. АПОЕЛ е сериозен отбор, един от водещите тимове в Кипър, но все пак сблъсъкът е в два мача и ние имаме своите шансове. Трябва да изиграем срещите умно“, завърши централният защитник.