0

Ш ампионът Манчестър Сити и Челси рискуват изваждане от Висшата лига на Англия, ако се докаже, че са нарушили правилата на т. Нар. „финансов феърплей“, съобщи „Сън“.

Процесът, който ще реши бъдещето на Сити вече е насрочен за тази година.

„Гражданите“, собственост на арабски шейхове, са разследвани за предполагаемите 115 финансови нарушения, за които бяха обвинени през февруари 2023 г. 

Английските медии предупреждават, че независима регулаторна комисия ще започне да разглежда и анализира случая в края на тази есен.

От своя страна, Челси също е предупреден за възможно разследване на финансови нередности, извършени по време на ерата на Роман Абрамович. Твърди се, че при руския олигарх лондончани са плащали комисиони на агенти на футболисти по сметки, които не са фигурирали в счетоводните сметки на клуба.

Възможните санкции варират от безобидно предупреждение до изваждане от състава на Висшата лига.

Тежестта на обвиненията срещу Сити и Челси предполага, че и двата случая те биха се вписали в категорията „сериозна санкция“, ако в крайна сметка се докажат. 

Манчестър Сити категорично отрича отправените 115 обвинения. Въпреки че делото може да започне през октомври или ноември, окончателно решение не се очаква до 2025 г., вероятно през март или април. 

Що се отнася до Челси, УЕФА наложи глоба от 8,6 милиона паунда, но Висшата лига все още се бави с официални официални обвинения.