0

Н ационалният отбор на България се падна срещу Северна Македония в 4-та група на Лига С от Лигата на нациите. Другите два отбора в групата са Грузия и Гибралтар.

Съседите са футболната сензация в Европа – те се класираха за финалите на изминалото Европейско първенство, на бараж са срещу Италия и за предстоящото световно в Катар догодина. За справка – ние не помирисваме еврофинали от 2004 г., в предварителната група за Катар 2022 г. бяхме на предпоследното 4-то място. Докато Северна Македония в груповата фаза хвърли бомба с победа 2:1 над Германия като гост.

Северна Македония в момента заема 67-о място в ранглистата на ФИФА на националните отбори, докато България е 71-а.

Мачовете стартират на 2 юни 2022-ра. При добро представяне България може да си гарантира участие на Евро 2024. 

Националният селекционер на България Ясен Петров обаче бе много доволен от жребия. Победителят от групата преминава в по-горна Лига, но също така ще играе плейофи за едно място на Евро 2024 срещу победителите от останалите три групи в Лига С.

"Изключително добър е за мене този жребий, без да подценявам нито един от противниците. Защото ние не сме във фаза, в която можем да подценяваме когото и да било. Ние сме доволни и целта ни е да бъдем първи в групата, за което ще се постараем изключително много. Не трябва да се подценява нито един противник, ние имаме респект към всеки един противник", бяха първите думи на Ясен Петров във фейсбук-канала на националния отбор. 

Новост в календара е, че докато до сега имаше по три мача в прозорец на ФИФА, сега през юни те ще бъдат четири в рамките на 10 дни.

"Но към всеки трябва да подходим по максимално най-добрия начин. Знаем, че в хода на турнира Лига на нациите ще изиграем четири мача един след друг. Което е нещо ново, което ще бъде предизвикателство за нас. Но ние сме подготвени за това.

Искам да пожелая изключително много приятни Коледни празници на всички, да пожелая успех на нашите фугтболисти, да им пожелая весело прекарване, да са здрави. И с хората, с които работим, да имаме една нова успешна 2022-а година. Здраве много здраве на всички българи и много късмет", завърши Ясен Петров.

Лига С

Група 1: Литва, Фарьорски острови, Люксембург, Турция

Група 2: Косово, Кипър/Естония, Гърция, Северна Ирландия

Група 3:  Азербайджан, Казахстан/Молдова, Беларус, Словакия

Група 4: БЪЛГАРИЯ, Грузия, Гибралтар, Северна Македония

Жребият от останалите лиги и групи

Лига А:
Група 1: Франция, Дания, Хърватиупа 2: Испания, Португалия, Швейцария, Чехия
Група 3: Италия, Германия, Англия, Унгария
Група 4: Белгия, Нидерландия, Полша, Уелс

Лига В:
Група 1: Украйна, Шотландия, Република Ирландия, Армения
Група 2: Исландия, Русия, Израел, Албания
Група 3: Босна и Херцеговина, Финландия, Румъния, Черна гора
Група 4: Швеция, Норвегия, Сърбия, Словенияя, Австрия
Гр

Лига D:
Група 1: Латвия, Андора, Казахстан или Молдова, Лихтенщайн
Група 2: Сан Марино, Кипър или Естония, Малта

За разпределението на четири отбора в последните две Лиги - C и D, четири държави ще играят плейофи. Те ще се проведат през март тази година. Двойките са: Казахстан - Молдова, Кипър - Естония

Победителите от тези мачове отиват в Лига С, а загубилите отбори слизат в Лига D според жребия, който беше изтеглен днес.

Мачовете в предварителните групи и в четирите Лиги ще се играят както следва:
1-и кръг: 2-4 юни 2022-а година
2-и кръг: 5-8 юни 2022-а година
3-и кръг: 8-11 юни 2022-а година
4-и кръг: 12-14 юни 2022-а година
5-и кръг: 22-24 септември 2022-а година
6-и кръг: 25-27 септември 2022-а година

УЕФА раздели предварително някои държави, които имат обтегнати политически отношения при жребия. Бяха разминати Русия и Украйна, както и шест двойки държави заради ограничения или невъзможност за пътуване.