0

Е дин от най-обсъжданите хора не само в Обединеното кралство, но и отсам Ламанша със сигурност е мениджърът на английския национален отбор Гарет Саутгейт.

53-годишният специалист е начело на „Трите лъва” от 2016-а, а на последното европейско изведе тима до финал, загубен от Италия 2:3 след дузпи.

Сега пък поданиците на Чарлз III потеглиха към 17-ия континентален шампионат в Германия с увесени носове след сензационното поражение насред „Уембли” от Исландия с 0:1 в последната предтурнирна контрола, а отделно се създаде напрежение покрай решението на селекционера да остави извън състава Джак Грийлиш, Джеймс Мадисън и Хари Магуайър.

Самият Саутгейт поддържа почти константно потиснато бийтълс изражение вече 3 десетилетия, откакто изпусна най-решителната дузпа за своята страна  - на полуфинала с Германия на домашното европейско през 1996-а. По ирония на съдбата тогава той изтърва от 11-те метра на южната врата на „Уембли”, а самото му име в буквален превод значи Южновратов.

„Напълно разбирам освиркванията по време на мача с исландците. Не играхме достатъчно добре и не създадохме достатъчно положения пред вратата на противника, за да държим развълнувани феновете. Имахме няколко много, много добри положения, които в друг ден можеха да бъдат реализирани. Това щеше да промени мача и да повлияе на увереността на противника, но също така можеше да скрие недостатъците, които показахме. Научих много от този мач и не се притеснявам от реакцията на феновете, те правят огромна разлика, когато ги имаш на своя страна. Трябва да приемем тяхната реакция,” започна Саутгейт.

Той демонстрира по-сериозно притеснение по отношение на пресирането на противника и играта с топка в крака.

“Трябва да играем по-добре, да пресираме, а точно това не правехме тази вечер. Играхме твърде широко, противникът зададе твърде много въпроси, на които не успяхме да отговорим. Няма значение колко талант имаш, когато владееш топката, ако тя не е в теб. Уверен съм, че ще бъдем по-добри, отколкото бяхме тази вечер. Днес излязохме с много млад отбор и не можахме да отговорим физически. Направихме 6 смени, но бих искал да можехме да направим повече, тъй като бих пуснал още няколко играчи, които да запишат минути. Притеснен съм от продължаващите промени с контузии, защото имаме много проблеми и не можем да скрием този факт. Ясно е за всички. Въпреки това можем да сме по-добри, отколкото бяхме тази вечер, трябва да сме компактни, да пресираме по-добре и да се възползваме от шансовете си”, завърши Саутгейт.

!!!!Снимката!!!!
Пътят към първа титла за англичаните от голямо първенство след тази от световното минава през мрачния спомен на мениджъра Гарет Саутгейт от изпуснатата от него дузпа срещу Германия в 1/8-финалния мач на Евро 96