0

И спанските отбори Барселона и Атлетико Мадрид постигнаха победи с един гол разлика в първите срещи от четвъртфиналите на Шампионската лига съответно 3:2 срещу Пари Сен Жермен и с 2:1 над Борусия Дортмунд. 

Барселона се наложи над ПСЖ на стадион „Парк де Пренс“ в зрелище с обрати в резултата - от 0:1, през 2:1 до крайното 2:3. Победата бе особено сладка за треньора на гостите Шави, който изнесе лекция на колегата си с по-дълъг стаж Луис Енрике, негов бивш съотборник и треньор на "Ноу Камп". Преди мача Лучо неочаквано агресивно оспори "барселонското ДНК" на Шави на официалната пресконференция пред международните медии. Отмъщението му бе сервирано на терена.

Испанският гранд първи откри резултата в Париж. В 37-ама минута младият най-младият на терена Ламин Ямал центрира остро отдясно, вратарят на домакините Донарума успя да избие топката пред връхлитащия Роберт Левандовски, но тя попадна в Рафиня, който я вкара в опразнената врата между двама защитници – 0:1. 

ПСЖ направи шеметно начало на второто полувреме. В 48-ама минута центриране на Килиан Мбапе бе избито лошо от защитата на каталунците, топката попадна в Усман Дембеле, който направи финт и с левия крак заби топката под напречната греда на вратата на Тер Щеген. Това попадение даде крила на парижани. Само три минути по-късно Фабиан Руис даде остър пас през защитата за Витиня, който с диагонален удар стреля покрай вратаря на Барса за 2:1. 

ПСЖ не бе далеч и от трети гол, като резервата Брадли Баркола стреля силно отдясно, Тер Щеген изби топката с ръце, като после тя рикошира в напречната греда.

В 62-рата минута току-що влезлият на терена Педри за Барселона даде прехвърлящ пас към Рафиня, който от въздуха с удар с външната част на обувката на левия си крак вкара в долния десен ъгъл на вратата на Донарума. 

В 77-ата минута се стигна до нов обрат на терена. Илкай Гюндоган от гостите изпълни корнер, а влезлият веднага преди това като резерва Андреас Кристенсен вкара с глава за 2:3.

Де Пол (вляво) откри още в 4-ата мин., а бразилецът Лино попадна в прегръдките на "дюшекчиите" след гола си за 2:0 в 32-ата

 Де Пол (вляво) откри още в 4-ата мин., а бразилецът Лино попадна в прегръдките на "дюшекчиите" след гола си за 2:0 в 32-ата
gettyimages

 

В другия мач от вечерта Атлетико Мадрид взе малък аванс, като се наложи над Борусия Дортмунд с 2:1. Тимът от испанската столица откри резултата още в четвъртата минута на мача, когато халфът Родриго де Пол се възползва от грешка на защитата на гостите и отблизо се разписа. 

Малко след половин час игра Антоан Гризман изведе Самуел Лино на удобна позиция в наказателното поле и той с отсечен удар в десния ъгъл на вратата направи 2:0. 

Борусия обаче съхрани шансовете си за реванша следващата седмица. В 81-вата минута резервата Себастиен Алер се възползва от недобро изчистване, обърна се мигновено и вкара в левия ъгъл на вратата на Ян Облак. 

В последните минути на мача Атлетико извади късмет, тъй като топката два пъти срещаше гредите, като вторият път бе след удар на Юлиан Брандт с глава в последните секунди. 

Реваншите в Барселона и Дортмунд са във вторник, 16 април, припомня БТА.