0

П апа Франциск, роден в Аржентина като Хорхе Марио Берголио, възбуди футболни и патриотични страсти сред сънародниците си и бразилските съседи.

Нищо не предвещаваше това, докато той отслужваше днес литургия в памет на погребаните във военното гробище на Британската общност в Рим, където почиват  британските съюзнически войници, сражавали се за освобождението на Италия през Втората световна война. 

Традиция, събрала 300 души под дъжда на това място край Аврелиевите стени на Вечния град.

След като тази церемония приключи, главата на католическата църква се изяви пред TG1, която принадлежи на RAI Italia, обществената телевизия на страната. 

Журналистът остави настрана религиозния аспект и се интересуваше да разбере отговора на един от най-противоречивите и сложни въпроси, които възникват сред футболните фенове в аржентинската страна. „Меси или Марадона?“ 

И тук аржентинецът Хорхе Марио Берголио загърби двамата си знаменити сънародници, като неочаквано заяви: „Добавям трети: Пеле.“

Господарят на Ватикана, който е известен фен на Сан Лоренсо де Алмагро, изненада и шокира, като предпочете бразилец вместо най-знаменитите имена във футбола на родината му. „Най-великият господар от тримата е Пеле. Срещнах го в самолет и той беше човек с толкова голяма човечност. И тримата са много добри и страхотни, но всеки със своята специфичност“.

Папата продължи, като заяви, че Меси е "велик", "много добър, възпитан", а към Марадона не прояви нужното за духовник разбиране и опрощение: „той беше велик като футболист, но се провали като човек", заради лутанията му и бунтарския му начин на живот.

„Бедничкият, той не се справи с онези, които го ласкаеха и не му помогнаха. Той дойде да ме види през първата ми година като папа, а след това бедният така завърши...“