0

О мар Елабделауи, норвежки защитник на турския Галатасарай, загуби зрението си на 31 декември 2020 г., току преди новогодишната нощ, когато фойерверка избухна в лицето му. Е, 13 месеца и 11 операции по-късно, норвежкият национал се завръща да играе футбол. Истинско чудо! Това е неговата история.
„Не виждам, не виждам“, извика Омар към приятел, когато фойерверк избухнаха в лицето му. Барутът и металът бяха повредили кожата му, очите му, а якето му гореше. Съпругата му Ан изтича да гаси пламъците, но не направи почти нищо. Норвежецът е диагностициран с осезаема слепота. От този ден Омар претърпя 11 операции, за да може да влезе в групата на Галатасарай за двубоя с Кайзериспор, завършил 1:1.

„Мислех, че имам нещо в окото си, но тогава усетих, че лицето ми гори и всичко изведнъж стана черно“, спомня си Елабделауи. Той беше в градината и се готвеше да запали фойерверките с приятелите и семейството, включително и трите му деца, когато проклетата фойерверка избухна преждевременно. Линейка пристигна за минути, но отне много време, за да стигне до болницата заради трафика. „Всичко беше тъмно, не знаех дали е ден или нощ“, казва играчът на Галатасарай. Съотборниците му предложиха подкрепа, тъй като той прекара много време в болницата. Увреждането на лицето на Елабделауи направи така, че брат му да не може да го познае и той рухна на пода на болницата в сълзи, когато го видя. Но миналата събота, след много тренировки със специални очила, изглежда, че момчето отново ще види... светлината на футбола.