0

А бсолютният дебютант на европейски финали Грузия постигна най-великата победа в историята си като самостоятелна държава, след като удари Португалия с 2:0 в Гелзенкирхен в последен мач от група F и по този начин сензационно се класира за елиминациите на шампионата в Германия.  

Звездата на Наполи Хвича Кварацхелия изведе гордия народ от Кавказките планини напред още във 2-рата минута, а автор на паса бе нападателят на Метц Жорж Микаутадзе, който в 57-ата минута удвои от дузпа с третото си поредно попадение на Евро 2024, оглавявайки голмайсторската листа. В същото време вездесъщият Кристиано Роналдо не успя да се разпише в 50-ия си мач за националния отбор на Португалия на голям форум (продължава и да не е вкарвал на турнира), а и получи жълт картон за всевъзможни претенции.

Всички тези драматично-епични събития станаха пред погледа на шефката на Международния отдел на БФC Ивета Банкова-Стоянова, за която срещата беше 3-тата й като делегат на УЕФА на европейското.

На 1/8-финалите Грузия чака другия представител на иберийския футбол – 3-кратния континентален шампион Испания.

Във втория мач от групата с гол дълбоко в добавеното време Турция официализира класирането си напред с успех с 2:1 над игралите повече от 70 минути с човек по-малко чехи. След края и появилият се като резрева Томаш Хори също беше изгонен заради разправии.

И трите гола в Хамбург паднаха през второто полувреме, като в 51-вата минута Хакан Чалханоглу даде аванс на комшиите, но четвърт час по-късно Томаш Соучек изравни. Дженк Тосун в 94-ата обаче донесе трите точки за отбора, воден от Винченцо Монтела.

 

Крайно класиране в група F:
1. Португалия   5:3  6 - осминафинал
2. Турция          5:5  6 - осминафинал
3. Грузия          4:4  4 - осминафинал
4. Чехия           3:5  1 - отпада