0

З аради скандала с вече отстранения президент на Испанската федерация по футбол (РФЕФ) - Луис Рубиалес, УЕФА взе решение да измести от Мадрид следващата си редовна годишна среща. Испанската столица трябваше да бъде домакин на редовния конгрес на Европейската футболна централа на 8 февруари и също така да проведе жребия за груповата фаза за следващото състезание от Лигата на нациите за мъже.

На днешното заседание на Изпълкома на УЕФА и по настояване на някои влиятелни фигури – сред които самият президент Александър Чеферин и на генералния секретар Теодор Теодоридис, обаче е решено Конгресът да се проведе в Париж на същата дата.

Вече отстраненият президент на испанския футбол Луис Рубиалес е обект на криминално разследване в Испания, след като Джени Ермосо го обвини в сексуално насилие, след като я целуна по устните на церемонията по награждаването на 20 август в Сидни (Австралия) след края на Световното първенство за жени. Съдия в Мадрид издаде ограничителна заповед срещу Рубиалес да не контактува с Ермосо.

Като следствие от този инцидент Рубиалес също така подаде оставка като вицепрезидент на УЕФА, която му плащаше 250 000 евро плюс разходи всяка година за позицията.

В същото време УЕФА взе решение и по отношение на руските отбори. Изпълнителният комитет на централата реши да пусне в Европа юноши до 17 години от Русия само в течение на настоящия сезон. Става дума юношески и девически национални отбори от 14 до 17-годишна възраст. Самият Чеферин смята, че решението е правилно, пише БТА.

"Децата не бива да страдат заради грешките на възрастните и не трябва да плащат лихви", каза още словенецът. В същото време за отбори от Русия – клубни и национални, при мъжете, при младежите и при юношите (старша възраст) забраната остава. И Чеферин обясни най-после и до кога ще бъде това.

"Докато трае войната на Русия срещу Украйна отборите от страната-агресор няма да бъдат допускани. Това е сигурно", каза още президентът на УЕФА.