0

С есар Луис Меноти е вградил името си завинаги в аржентинския и световния футбол с първата от двете световни титли на Аржентина през 1978 г. Той викна феномена Диего Армандо Марадона за пръв път в първата селекция на „гаучосите“, като под негово ръководство през 1979 г. Аржентина стана световен първенец до 20 г. именно с дон Диего в състава.

В момента той работи и с другата велика аржентинска звезда – Лионел Меси, този път като отговорник за националните отбори. 

Но на вечния въпрос – кой е най-големият футболист в света за всички времена, „Ел Флако“ (Кльощавия) въобще не брои своите сънародници. Защото той е играл заедно с най-великия – Едисон Арантес до Насименто, или просто Пеле.

През 1968 г. Меноти преминава в клуба на Пеле Сантос. И там осъзнава, че той е несравним.

„Пеле е най-добрият от всички, беше свръхестествен, беше невъзможен“, започна треньорът на световния шампион с Аржентина през 1978 г. „Всеки мач за Пеле беше световен финал. Играехме на тренировка и това беше световен финал.

За мен беше удоволствие да съм на терена и да го гледам. Той правеше неща, които човек не можеше да разбере. Обичаше да застава на вратата и да пази без да лови топката с ръце – избиваше я ту със задна ножица, ту само с длан“, спомни си Меноти.

„Лично аз не мога да го поставям в никакви сравнения, защото той е далеч от всички, абсолютно далеч“, потвърди днес генералният директор на националните отбори. 

„Един ден той имаше врастнал нокът и счупен пръст, и изигра 90 минути срещу Палмейрас. Невъзможно!“ 

Според Меноти, който е сред малцината останали футболни естети и философи при професионалистите, всяка епоха си има своя №1 - „кльощавият Кройф, Ди Стефано, Марадона, Меси“.

„Но Пеле се извисява над всички епохи, според мен“, категоричен е той.

Какво още каза Луис Сесар Меноти - прочетете в интервюто му, публикувано в днешния брой на в. "Мач Телеграф".