0

В ездесъщият Кристиано Роналдо счупи нов рекорд на европейско първенство.

39-годишният алфаиграч изведе Португалия с капитанската лента в Дортмунд за втора поредна победа в група F, постигната с 3:0 над Турция и напълно достатъчна за предсрочно класиране на 1/8-финалите. Той подаде на Бруно Фернандеш при третия гол на своите в 55-ата минута и така вече има 8 асистенции и е еднолично на върха, оставяйки след себе си чеха Карел Поборски (7).

CR7 държи редица топпостижения на континенталните шампионати, сред които са тези за брой мачове (27), попадения (14) и брой участия (6). Сега нападателят е близо до още един рекорд. Срещу Турция Роналдо записа своята 23-та победа на еврофинали и излезе на 3-то място по този показател във вечната равглиста, като се изравни с германеца Филип Лам. Пред него са само двама бивши футболисти, също на Бундестима – Бастиан Швайнщайгер и Мирослав Клозе, които имат по 25 успеха.

За статистиката от мача Португалия – Турция ще останат още 2 имена – Бернардо Силва откри резултата в 21-вата минута, а Самет Айкадън си заши автогол в 28-ата.

В последните мачове от група F на 26 юни тимът на Роналдо среща опасната и решена да се пребори за класиране в елиминациите още при дебюта й грузинска команда, а комшиите излизат срещу Чехия.