0

Л ивърпул e на път да се обзаведе с едно от най-горещите имена на трансферния пазар – Луис Диас. На „Анфийлд“ са приготвили оферта от 37 милиона паунда за него, въпреки че клаузата му за откупуване е  почти двойно по-висока - 67 милиона Самият Диас обаче едва ли някога си е мечтал дори, че ще бъде оценяван толкова високо и подобни суми ще бъдат свързвани с името му, пише в днешния си брой в. "Мач Телеграф".
Крилото на Порто израства в един от най-бедните и мръсни региони в Колумбия. Едно от основните му занимания като дете е да гледа как товарните влакове с въглища преминават през селото му - Баранкас, в северната част на страната. Стоката се прехвърля на кораби, за да се транспортира до Европа. По онова време той дори не мечтае да тръгне с въглищата към Европа. 

Цел номер 1 е оцеляването

Да заиграе за някой от отборите на Острова би било като сюжет от съвременна приказка. Но се очаква това съвсем скоро да се случи. Първоначалните слухове го пращаха в Северен Лондон, но после Ливърпул рязко вдигна мизата.


Историята на Диас е наистина е впечатляваща. На децата от Ла Гуахира - най-северната част на Колумбия, точно до границата с Венецуела, където расте той, рядко им се открива възможността да обиколят света. Местната общност живее изключително бедно и трудно се вписва в модерния свят, от което страдат най-много децата. Според статистиката между 2008 и 2016 г. около 5 000 деца там

умират от недохранване

забравени от бога и от правителството.
Когато е на 17, Диас е открит от колумбийската легенда Карлос Валдерама. Естествено, за никого не е изненада, че момчето е с изключително крехка физика. Луис обаче успява да блесне на проведената през 2015 на младежката Копа Америка. „Мислехме си, че ще му бъде много трудно, защото Лучо (бел. ред. както е прякорът му) изглеждаше доста недохранен“, разказва на селекционерът на колумбийския тим на турнира Джон Диас. „Беше много кльощав и губеше единоборствата с останалите играчи. Но въпреки това успя да се открои сред останалите 400 кандидати и да попадне сред 26-имата в отбора“.

Турнирът се провежда в Чили, което е на пет часа със самолет. Премии няма за футболистите няма, бонусът им е, че играят пред очите на скаути. Именно така е забелязан Диас. Пътуването оставя Лучо и останалите момчета без дъх, тъй като никога преди това не са напускали границите на страната си. Колумбия губи от Парагвай на финала с 0:1, но преди това Диас се разписва на два пъти, което означава, че времето на глада и мизерията в Баранкас е приключило.
Първоначално е привлечен от втородивизионния Баранкиля ФК, където веднага му изготвят специален хранителен режим, благодарение на който бързо качва 10 килограма. Въпреки крехката си физика Диас изглежда толкова обещаващо, когато е на 18, че 

в клуба създават възрастова група специално за него

за да не бъде пропилян талантът му.
Иначе в Баранкиля са впечатлени от скромността му. Колумбиецът не се притеснява да показва номерата си с топката, каквито вършеше преди години идолът му Роналдиньо. „Лучо има добър удар извън наказателното поле, чувства се добре и с двата крака, може да дриблира, да разкъсва противниковата отбрана и да бележи голове. Може всичко“, казва за него треньорът му в Баранкиля Фернел Диас.
Затова не е и изненада, че скоро е привлечен от елитния Атлетико Хуниор, за който нанизва 13 гола през 2018 г., когато получава и първата си повиквателна за националния отбор при мъжете. Дебютира за Колумбия при нулево равенство срещу Аржентина в Ню Джърси. Новината е посрещната с огромен ентусиазъм в родния му град, където местните се събират пред огромни екрани, за да гледат дебюта му.

Getty.com

Не след дълго започва да получава оферти и от отбори от Европа. През 2018 г. отказва на Кардиф, за да премине в Порто година по-късно, когато интерес към него има и от руския Зенит. Така Диас тръгна по пътя, който преди това бяха минали редица негови сънародници, като Хамес Родригес, Радамел Фалкао и Джаксън Мартинес. Карлош Кейрош, който бе селекционер на Колумбия тогава, сравняваше Диас с португалската легенда Луиш Фиго. Той бе и една от причините Диас да избере именно Порто за свой първи отбор в Европа.
През сезон 2019-20 Диас се отчете с 14 гола за „драконите“ а през следващия сезон добави още 11. Въпреки че все още сме по средата, настоящата кампания е най-успешната му в Европа досега с цели 16 гола, два от които в Шампионската лига. Но интересът към него се засили след представянето му на Копа Америка миналото лято. Колумбия спечели бронзовите медали, а 

участието на Диас ще се запомни с две фантастични изпълнения

Още в груповата фаза крилото показа на какво е способен, забивайки феноменален гол със странична ножица във вратата на Бразилия при загубата с 1:2. После донесе победата на Колумбия с 3:2 в мача за третото място срещу Перу с бомбен изстрел в горния ъгъл. Диас вкара още веднъж и при загубата от бъдещия шампион Аржентина на полуфиналите, и с общо четири гола раздели приза за голмайстор №1 на турнира с Лео Меси. На 25, Диас изглежда готов да направи голямата крачка към Висшата лига и да добави още малко магия и феноменални изпълнения с марката "Южна Америка" на Острова.