0

Д анъчната агенция на Испания посочва в свой доклад за извършените от Барселона плащания за над 1,6 млн. евро към човек на ключов пост във футболното съдийство, че с тях клубът е искал да гарантира, че няма да се свири срещу отбора.

Барселона предаде на испанската Национална служба за разследване на измами (ONIF) всички фактури, платени на компанията „Даснил“,  собственост на бившия втори най-важен човек в испанското съдийскво между 2016 и 2018 г. - Хосе Мария Енрикес Негрейра. При регистрирането си нейната дейност е формулирана като "търговия на едро с хранителни продукти".

През 2000 г. променя дейността си към рекламни услуги за фирми, промоции и подаръци, печат на текстове и създаване на спортни клипове за маркетинг. 

На 18 януари 2021 г. Данъчната агенция изиска от клуба на Барса документацията за плащанията към бившия вицепрезидент на Техническия комитет на реферите Негрейра, а месец по-късно организацията, председателствана по това време от Хосеп Мария Бартомеу предостави на Министерството на финансите пакет от 33 фактури, до които в. EL MUNDO получи изключителен достъп.

Всички те съдържаха една и съща обща концепция „подготвяне и изпращане на технически видеоклипове до клуба“ или просто „технически видео съвети“ и отразяваха платени суми, които възлизаха на общо 1 685 142,8 евро.

Фактурите лъснаха в "Ел Мундо"

 Фактурите лъснаха в "Ел Мундо"

От 45 000 до 90 000 евро

Първата от фактурите, предоставени на данъчната инспекция от Барса, е от 12 януари 2016 г. и е на стойност 45 228,8 евро. Това е  последвано, почти ежемесечно, от други разписки с идентични характеристики, но съдържащи суми с напълно различни цифри.

Фактурите с най-висока сума са на стойност 90 750 евро с ДДС, а с най-ниска сума - 30 250 евро. Последната разписка, предоставена на хазната, е с дата 5 юни 2018 г.

Барселона призна пред Министерството на финансите своите „търговски отношения“ с този „икономически субект“, като поиска отсрочка, за да изпълни правилно изискването и да намери цялата документация.

В своя отговор клубът посочи, че предоставените фактури са за плащания „за подготовката и изпращането на технически видеоклипове до клуба."

Да не свирят срещу Барса

Данъчната агенция поддържа в докладите, които е изготвила при проверка на фирма Dasnil, че "Барселона е искала да се увери" с гореспоменатите плащания, "че няма да има съдийски решения срещу нея, тоест, че всичко е неутрално". 

Плащанията продължават, докато Енрикес Негрейра напуска позицията си на вицепрезидент на Техническия комитет на реферите (CTA). 

„Потвърдено е, че тези плащания спират от момента, в който г-н Енрикес Негрейра напуска позицията си в CTA“, подчертава данъчната агенция. 

Бившият номер две в йерархията на испанските рефери не успя да документира в какво всъщност се състоят услугите, които предоставя на Барса.

Негрейра е награждаван за най-добър рефер

 Негрейра е награждаван за най-добър рефер
twitter

Каталунец анти-мадридист

Бившият вицепрезидент на Комитета на реферите създаде компанията DASNIL 95 SL, за да се занимава първоначално с търговия на едро с хранителни продукти

Много години преди да прибере пари от Барса, Хосе Мария Енрикес Негрейра, на 77 години, вече беше обвинен, че е съдия анти-Реал.

Роден в Барселона, свързан с каталунската школа, за други Енрикес Негрейра продължава да бъде един от най-добрите рефери в историята на лигата, както се вижда и от наградата "Златен свирка" от сезон 1981/82.

Каталунецът започна да ръководи мачове през 1975 г. и приключва през 1992 г. Той прекара 13 сезона в Примера със 132 мача, в които показа 433 жълти и 50 червени картона.

Негрейра е ръководил най-много мачове на Реал Мадрид в кариерата си -  36 мача, в които е показал 61 жълти картона и пет червени картона за играчи на „кралския клуб“. Той беше рефер на втората най-голяма победа в историята на Атлетико срещу Реал Мадрид – 4:0 насред „Бернабеу“ през 86/87, при която гони играча на домакините  Янкович след 38 минути.