0

Ю вентус спечели домакинство си на Комо с 3:0 в мач от 1-ия кръг на италианското футболно първенство по начин, който вдъхва големи надежди за Старата госпожа под ръководството на новия треньор Тиаго Мота. „Той е стратег. Ако Юве го следва, ще стигне далеч“, заключи от видяното великият Ариго Саки пред спортната библия на Италия в. "Гадзета дело спорт".

Страгетът Мота бе достатъчно смел да остави на пейката купения за над 51 милиона евро от Астън Вила бразилец Дъглас Луис, но да пусне титуляр 20-годишния белгийски талант с №51 Самюел Тшфунда Мбангула, чиято пазарна цена е 250 000 евро. За момента. 

Именно той закова първия гол на Юве за сезона в Серия А. В 23-ата мин. белгиецът, отмъкнат преди години от юношите на Андерлехт, завърши самостоятелен пробив с неспасяем диагонален шут за 1:0 и головото си сефте в Серия А. 

Тимъти Уеа удвои преднината на своя тим в 45-ата минута, след като се възползва от грешка в защитата на Комо.

Защитникът Андреа Камбиазо оформи крайното 3:0 в първата минута на добавеното време на мача. 

Сръбският нападател на Ювентус Душан Влахович на два пъти прати топката в гредата, а в началото на второто полувреме негово попадение бе отменено поради засада.

"Щастлив съм от представянето, но преди всичко от резултата. Заслужавахме да победим. Хареса ми играта в защита", коментира Мота след успеха срещу друг бивш продукт на школата на Барса - колегата треньор Сеск Фабрегас, който няма да помни с добро завръщането на неговия Комо в елита.
"Определено съм доволен. Можем да подобрим представянето си и ще се опитаме да го направим във всичко. Мисля, че този отбор трябва и може да го направи", продължи 41-годишният бразилец, който има и италианско гражданство, от когото се очаква първа титла в Серия А за Юве от четири години насам.

Той посочи за пример саможертвената игра на сърбина Душан Влахович, най-скъпия футболист на отбора: „Винаги е необходимо смирение. Като това на Душан Влахович днес, когато се връщаше, за да помага на тима в защита. Имаме футболисти със страхотни качества, с отлично разбиране на момента и играта и се справихме много добре през целия мач", заяви Тиаго Мота.

„Душан направи страхотен мач със и без топка. За нас той е важен играч. Трябва да се възстановим, да си върнем енергията и да се съсредоточим върху следващия двубой с Верона", каза още старши треньорът на торинския гранд.

Италия, Серия А, първи кръг, понеделник:

Лече – Аталанта – 0:4
Ювентус – Комо – 3:0
 
от неделя:
Болоня – Удинезе - 1:1
Верона – Наполи - 3:0  
Каляри – Рома - 0:0
Лацио – Венеция - 3:1
 
от събота:
Дженоа – Интер - 2:2
Парма – Фиорентина - 1:1
Емполи – Монца - 0:0
Милан – Торино - 2:2