0

Т ой бе търпелив и бе възнаграден – привлеченият от Реал Мадрид в края на август бразилски халф Каземиро бе посрещнат със съмнения на „Олд Трафорд“, заради цената си (над 70 млн. евро) и възрастта си (30 г.).

Той пристигна в последните дни на летния трансферен пазар и стъпи на терена на новия си стадион в навечерието на дербито срещу Ливърпул. 

Дерби, което Манчестър Юнайтед спечели. Това беше първата голяма вечер на Ерик тен Хаг начело на “червените дяволи”, но той не бързаше с бившия халф на Реал.

Каземиро получаваше твърде малко минути игра през първите си седмици в Англия. Той се вписваше, адаптираше се, като същевременно помагаше на отбора си да брани аванса си в лигата. И когато Каземиро се напасна, Манчестър Юнайтед израсна.

Особено в Европа, където започна при загубата от Реал Сосиедад и излезе след почивката, за да помогне за защитата на 0:2 срещу Шериф в Молдова. 

След съкрушителната загуба в дербито на Манчестър, критиките заваляха - Юнайтед нямаше мускули в халфовата линия срещу Сити, като само Антони Марсиал успя леко да замаже разгрома в последните минути. През това време победителят в Шампионската лига Каземиро наблюдаваше от пейката. 

Седмица по-късно той се израдва на първия си старт във Висшата лига. Въпреки че отборът плати скъпо за грешката му - загуба на топката, която завърши с гол на Алекс Иуоби.

Каземиро обаче не рухна, а се превърна в един от най-забележителните футболисти на “Гудисън Парк”. Именно той открадна и даде топката на  Кристиано Роналдо да вкара победния гол и 700-ия гол в кариерата му на клубно ниво.

Оттогава Манчестър Юнайтед не познава поражение – боят над Тотнъм в сряда дойде след двете победи срещу Омония и равенството срещу Нюкасъл Юнайтед. 

На „Олд Трафорд“ тази сряда Каземиро даде да се разбере, че вече се е установил в новия си отбор – освен, че осигурява прикритие и подкрепа за Лисандро Мартинес и Рафаел Варан, присъствието и работата на Каземиро освобождава както Бруно Фернандес, така и Фред, неговите обичайни партньори в полузащитата. 

Не е случайно, че и двамата вкараха срещу „шпорите“ - те непрекъснато гледаха в противниковата зона, знаейки, че отзад гърбовете им са прикрити от новия им партньор. Ключово звено за напредъка на „червените дяволи“.

„Той има добра връзка с Фред“, обясни Тен Хаг след мача, с който отборът му се доближи до зона Шампионска лига.

„Каземиро е до него и ние виждаме как се развива и защо подписахме с него. Израства мач след мач. Той е важен играч в този отбор, беше великолепен. Представянето му показва какво иска от него отборът. А той показва какво може да направи за отбора."