0

С рещналите се на полуфиналите в Шампионската лига през миналия сезон Реал Мадрид и Манчестър Сити заедно пробиха на 1/4-финалите в настоящото издание. Миналата пролет воденият от Пеп Гуардиола Ман Сити отвя Реал на Карло Анчелоти с общо 5:1 на полуфинала (1:1 и 4:0).

В сряда вечерта „кралският клуб“ елиминира РБ Лайпциг с общо 2:1 от двата мача след като устиска 1:1 на своя стадион „Сантяго Бернабеу“.

От своя страна носителят на трофея Манчестър Сити се справи по-леко с Копенхаген – победата с 3:1 в Манчестър бе втората със същия резултат за „гражданите“ на Гуардиола.

Реал трябваше да трепери до последния съдийски сигнал за 1:1 на „Бернабеу“, преди да си отдъхне срещу Лайпциг, за който Дани Олмо тресна греда в 92-ата мин.

Германският отбор пропусна няколко добри възможности да се добере поне до продължения, поставяйки под сериозно напрежение 14-кратния клубен шампион на Европа.

Преди почивката на два пъти Лоис Опенда беше близо до това да даде преднина в резултата за "червените бикове". 
Три минути след началото на втората част отново Опенда не можа да открие головата сметка в двубоя в испанската столица, а вратарят Андрий Лунин се намеси решително след шут на нападателя на Лайпциг.

В 62-ата минута Петер Гулачи не позволи на топката да влезе в мрежата зад него след техничен удар на Родриго. Само три минути след това Джуд Белингам показа добър поглед върху играта и изведе Винисиус, който от наказателното поле даде аванс в полза на мадридчани.

В 68-ата минута Вили Орбан се възползва от центриране на Давид Раум и отблизо възстанови равенството, запазвайки интригата в двубоя. 

Минута преди края на редовното време Родриго пропусна отново да се разпише във вратата на Лайпциг.

Във втората минута на допълнителното време беше най-драматичният момент в двубоя. Дани Олмо стреля от наказателното поле, но топката срещна напречната греда на вратата на Реал Мадрид и излезе в аут.

В другата осминафинална среща Манчестър Сити нямаше проблеми срещу Копенхаген и постигна успех с 3:1 пред собствена публика. Европейският шампион беше победил в първия двубой със същия резултат.

"Небесносините" поведоха още в петата минута чрез Мануел Аканджи, който се разписа след центриране на Хулиан Алварес. Последният направи 2:0 само четири минути след това след неумела намеса на вратаря Камил Грабара.
 
В 29-ата минута датчаните достигнаха до почетен гол чрез Мохамед Елюнуси.

В допълнителното време на първата част Родри асистира за Ерлинг Халанд и той със силен удар направи 3:1. Норвежецът има шест гола в Шампионската лига и общо 29 през настоящата кампания.

След почивката двубоят се доиграваше, а в 66-ата минута Едерсон се справи с опит за удар на Магнус Матсон.

Манчестър Сити има 28 победи и 2 равенства в последните си 30 двубоя у дома в евротурнирите.

Във вторник Байерн Мюнхен и Пари Сен-Жермен станаха първите 1/4-финалисти в Шампионската лига, като елиминираха съответно Лацио и Реал Сосиедад.

През следващата седмица ще станат известни и останалите четири тима, който ще продължат напред в най-силния клубен турнир. Срещат се Арсенал - Порто (0:1 в първия мач), Барселона - Наполи (1:1), Борусия Дортмунд - ПСВ Айндховен (1:1) и Атлетико Мадрид - Интер (0:1).

Източник: БТА