0

З вездата на Манчестър Сити Джак Грийлиш се подготвя за най-адското изпитание във футболната си кариера днес, когато с екипа на Англия излиза в Дъблин срещу Ирландия в Лигата на нациите. Същото ще изпита и  английският халф Деклан Райс – по същата причина.

Грийлиш ще е главната мишена на най-адското посрещане от ирландските фенове като „предател“ - ирландец, облякъл екипа на английския враг. 

Веселякът Джак, чиито баба и дядо са ирландци, игра със зелената фланелка на Ирландия при младежите до 21 г.

Той, също като Деклан Райс, е бил неизменен ирландски национал в юношеските формации от U-17.
След което Грийлиш избра да играе за Англия, за което ирландците никога не му простиха. 

И той си знае, че за това довечера ще бъде злобно освиркван всеки път, когато докосне топката в мач.

Бабата и дядото на Грийлиш се заселили в Англия от Ирландия и тези корени накарали футболиста, тогава в младежките формации на Астън Вила, да избере страната, която не е родното му място.

Нещата се промениха, когато той проби във Висшата лига на Англия. Въпреки че изигра 19 мача за Ирландия – 7 до 17 г., 6 до 18 г. и 6 до 21 г., когато избра Англия (7 мача до 21 г. и 36 с мъжкия национален отбор) той си спечели завинаги презрението на ирландците.

Които са световно известни с това, че нито забравят, нито прощават.

Грийлиш не бе включен в състава на „трите лъва“ за Евро 2024, но при Лий Карсли, заменил селекционера Саутгейт, халфът се завръща в отбора за възможно най-тежкия мач за него.