0

И спанският футболен клуб Барселона е под официално разследване по подозрение за даване на подкупи на бивш съдия в продължение на две десетилетия, съобщи Ройтерс, като се позова на съдебен документ.

Разследващият съдия Хоакин Агире Лопес каза по-рано през септември, че Барселона може да се е облагодетелствала от "възможна системна корупция". В изявление през февруари Барселона отрече каквото и да е нарушение.

По този повод днес испанската полиция претърси офисите на Съдийската комисия в търсене на доказателства по случая.

През март прокурорите подадоха жалба за предполагаеми плащания на повече от 7,3 милиона евро за 17 години на фирми, собственост на Хосе Мария Енрикес Негрейра, който е бивш рефер в Ла Лига и впоследствие вицепрезидент на съдийската комисия на футболната федерация на Испания от 1993 до 2018 г.

В. "Ас" разясни, че делото ще бъде в ръцете на т. нар. "народен съдебен състав" (народно жури).

Съдията, разследващ случая с плащането на пари от Барселона на Енрикес Негрейра, бивш вицепрезидент на Техническата комисия на реферите (CTA), счита, че „престъплението подкуп е извършено, след като плащането е извършено, независимо дали е доказана системната корупция на испанското съдийство поради такива плащания.“ 

Сегашното обвинение за подкуп  предвижда наказания между три и шест години затвор и означава, че делото ще бъде гледано от народно жури.

Как работи народно жури?

Всяка четна година се провежда теглене сред всички пълнолетни испанци, които могат да четат, в което „няколко късметлии“ ще получат писмо у дома с известие, че могат да бъдат поканени да участват в народен съд за следващите две години. 

Тегленето е публично и всеки желаещ може да присъства. Това теглене се извършва с помощта на компютърна програма, в която не се появяват данни за гражданите. 


Кой влиза в него?

Народното жури е от общо девет члена. Законът не забранява, например, член на Реал Мадрид или на Барса да присъства като жури, но може да се счита, че те имат интерес към случая и кандидатурата им може да бъде оспорена. 

Затова магистратът провежда индивидуален разговор, за да избере от 36 души деветима, които накрая ще съставят журито. Самите кандидати също могат да направят отказ от участие.

Какъв е финалният вот?

Само 0,1 от делата в Испания се решават от народни съдебни заседатели. Това жури, съставено от девет души, ще трябва да постигне споразумение за окончателното решение. 

За отсъждане „виновен“ трябва да има поне седем гласа "за" сред деветте членове на журито, а за отсъждане „невинен“трябва да има поне пет гласа, избиращи тази опция. Журито трябва да постигне съгласие, докато събере достатъчно гласове за една или друга резолюция.