0

Н а 18 ноември прокуратурата на Нидерландия официално повдигна обвинение срещу полузащитника на Спартак Москва Куинси Промес. Футболистът, който е обвинен за нанасяне на тежка телесна повреда на братовчед си и опит за убийство, е заплашен с до 4 години затвор.

Драмата на Куинси Промес, когото Спартак ще загуби при ефективна присъда, има и благоприятно за клуба финансово измерение, съобщават руските медии.

В този случай трансферното споразумение между Спартак и Аякс се прекратява и московчани ще спрат да плащат за трансфера на Промес.

Директорът на Спартак Евгений Мележиков обяви, че руският клуб не рискува нищо във връзка с наказателното дело срещу Промес. „Разбрахме се с Аякс, че ако по съдебно решение Промес не може да изпълни трудовите си задължения, споразумението за трансфера му ще бъде прекратено. И всички планирани плащания просто няма да бъдат извършени – дължим траншове на всеки шест месеца“, каза Мележиков.

„Окръжният прокурор на Амстердам обвини 29-годишен мъж от Амстердам за опит за непредумишлено убийство и тежка телесна повреда. Мъжът (Промес) е заподозрян, че е намушкал член на семейството на семейно парти в Абкуда в края на юли 2020 г. Жертвата - братовчедът на заподозрения - е получил тежка травма на коляното", се казва в съобщение на прокуратурата на Нидерландия.

Според законодателството на страната самоличността на всички участници в случая не се разкрива. Всички обстоятелства, посочени в съобщението, сочат към случая с халфа на Спартак Куинси Промес - през юли 2020 г. на семейно парти футболистът се скарва с братовчед си.

Караницата ескалира в много сериозен конфликт, при който халфът грабва нож и нанася в коляното на роднината си.

За случая се разбра едва през декември 2020 г. Съобщава се, че първоначално пострадалият не е искал да подаде сигнал в полицията, тъй като се гордеел с постиженията на братовчед си във футбола и не искал да разваля кариерата си.

Пет месеца по-късно обаче един от свидетелите на инцидента, чието име не беше разкрито, се обърна към правоохранителните органи. Тогава Промес беше арестуван и прекара три дни в зад решетките, след което беше освободен, но холандската полиция продължи разследването си.

Спартак вече реагира на информацията за официалните обвинения срещу Промес. Ръководителят на пресслужбата на червено-белите Дмитрий Зеленов каза, че футболистът продължава да се подготвя за следващите мачове на отбора както обикновено, и че клубът все още не е получил официални уведомления от полицията за наказателно дело.

„Промес е изцяло фокусиран върху предстоящите мачове. Това дело се води от негови адвокати, на които той има пълно доверие. Що се отнася до публикациите в медиите, Спартак ще разчита само на официални искания от компетентните органи, като такива не са постъпвали в клуба.

Според нашата информация продължава обичайната процедурна история, която в момента не променя нищо“, цитиран е Зеленов в „Спорт-Експрес“.

Медиите в Нидерландия припомнят изявление на адвокат Йехуди Мошкович, представляващ пострадалия братовчед. По думите му Промес може да получи до четири години затвор.

„Това може да се квалифицира като опит за непредумишлено убийство, тъй като в близост до мястото на удара има артерия, и засягането й може да доведе до смърт. Но има и втори вариант – нападение. За него просто се предполага максималната присъда от четири години затвор. Също така Промес може да бъде осъден на общественополезен труд", цитиран е адвокатът в championship.com".