0

Ф раза на Арсен Венгер за Килиан Мбапе създаде голямо напрежение. „Ако Килиан беше роден в Камерун, той нямаше да стане нападателят, който е днес. Има Европа и останалия свят”, каза бившият треньор на Арсенал и настоящ ръководител на футболната стратегия на ФИФА. Изявлението веднага беше разбрано като „расистко“ от много сектори, включително от висшите футболни организации.

Последният, който се присъедини към критиките, беше Южноамериканската конфедерация чрез писмо, адресирано до Джани Инфантино: „ КОНМЕБОЛ отхвърля и осъжда много жалките изрази на високопоставения служител на ФИФА, много близък до президентството на институцията, Арсен Венгер. КОНМЕБОЛ е твърдо ангажиран с борбата срещу расистки или дискриминационни изрази и жестове, независимо дали идват от фенове на стадионите, от спортисти и треньори на игрището, или от лидери чрез публични изявления“, казват те в изявление.

И продължи: „Думите на Венгер – освен че разкриват необичайно невежество относно ценния принос на африканските играчи към световния футбол, особено европейския футбол – показват унизително пристрастие, което прави невидими усилията на футболисти и спортни институции, които не са в Европа“ . Често се случва най-осъдителните предразсъдъци да се маскират като „основателни“ и „интелигентни“ размисли.

КОНМЕБОЛ също се възползва от писмото, за да се оплаче от окончателното приемане на петте смени в международните турнири на високо ниво, нещо, което в Южна Америка разбират като временна и никога окончателна мярка.