0

Б ългарският шампион Лудогорец реализира силен изходящ трансфер, похвалиха се на страницата си "орлите". 12-кратният шампион продаде Доминик Янков на канаднския ФК Монреал, който участва в първенството на Северна Америка, известно като МЛС (Мейждър Лийг Сокър). 

Преди няколко дни Лудогорец и Монреал завършиха преговорите за халфа, като днес Янков бе регистриран в МЛС. Междувременно той мина успешно медицинските изследвания в Италия, след което замина за Канада, за да се включи в подготовката на новия си отбор.

Доминик Янков е роден в Канада, има и паспорт на северноамериканската държава. Той започва да играе футбол там, но прекарва три години в школата на английския Съндърланд, където се оформя като играч. Малко преди да навърши 17 години, той се връща в България и преминава в школата на Лудогорец. Според клуба от Разград, те са имали оферти "от редица европейски отбори, но Монреал бе най-настойчив, а офертата на канадския клуб бе най-изгодна за всички страни".

Почти по същото време, когато от Лудогорец обявиха сделката, на сайта на Монреал (Канада) също се появи съобщение, че "българо-канадският халф" вече е техен играч. Янков подписа тригодишен договор за сезони 2024, 2025 и 2026, с две години с опция през 2027 и 2028, използвайки пари за целево разпределение.

"Благодарен съм на Лудогорец за всичко, което ми даде. Благодаря на собствениците и ръководителите на клуба за отличните условия, които са създали за футбол", заяви Доминик Янков. 

"Лудогорец ме създаде като футболист и човек. Всичко дължа на клуба. Желая успех на отбора в първенството и евротурнирите", допълни халфът.

За първия отбор на дванадесеткратните шампиони Янков има 128 мача, като е отбелязал 15 гола с 14 асистенции. В последните две години обаче беше преследван от контузии, а и така не успя да се наложи като безспорен титуляр в разградския клуб. Все пак тази есен той получи доверието на Ивайло Петев и вкара гол при престижната победа над Аякс (Амстердам) като гост в турнира Лига Европа.

"Радостен съм, че се осъществи този трансфер. Пожелавам на Доминик здраве и успех. Надявам се, че подобен голям трансфер на играч от нашата школа извън граница в престижно първенство ще бъде допълнителен стимул и мотивация, както за талантите в академията ни, така и за треньорите", коментира спортният директор на 12-кратните шампиони Георги Караманджуков.