0

С лед истинска драма с 20 дузпи домакините от Австралия се класираха за първи път в историята си за полуфиналите на Световно първенство по футбол за жени. Пред близо 50 000 на стадиона в Бризбейн те победиха Франция след 0:0 в редовното време и продълженията и 7:6 при наказателните удари.

Французойките изиграха по-добро първо полувреме и имаха шанс да спечелят в продълженията, но не успяха да реализират. Австралийките пък пропуснаха най-чистото положение през второто полувреме, след като състезателка на съперника изби от голлинията на опразнената от вратарката им Полин Пейро-Манин врата.

В последните минути на продълженията треньорът на „петлите“ Ерве Ренар предприе рискован ход, като замени вратарките си и на мястото на Манин влезе младата Солен Дюран, за която това бе едва трети мач с националната фланелка. Въпреки това тя се справи великолепно при наказателните удари, но не успя да класира тима си напред.

Драмата при дузпите бе наистина пълна! След като си размениха по един пропуск при първите 5 изпълнения, двата тима трябваше да изпълнят по още 5, за да излъчат победителя. 

Интересното е, че вратарката на домакините Макензи Арнолд спаси три удара на съперничките, но самата тя пропусна своето изпълнение, пращайки топката в страничната греда. 

При деветата дузпа за Франция Арнолд спаси, но изпълнението бе повторено след преразглеждане с ВАР, тъй като тя бе напуснала по-рано голлинията. При повторното изпълнение обаче Макензи отново отрази удара на Кенза Дали.

Решителната дузпа, донесла класирането на Австралия, бе дело на появилата се като резерва в мача Кортни Вайн. Тя прати тима си за първи път на полуфинали, след като преди това Австралия 4 пъти отпадаше на фазата на 1/4-финалите.

Франция пък не успя да повтори постижението си от 2011 година, когато влезе в четворката.

Съперник на Австралия в спора за място на финала ще бъде победителят от двубоя между Англия и Колумбия по-късно днес. В другия полуфинал ще се срещнат съставите на Испания и Швеция.